De când vor putea românii să meargă la cupărături cu propriile recipiente. Se reîntoarce practica re-umplerii ambalajelor cu mâncare și produse non-alimentare

Un Regulament European publicat recent în Monitorul Oficial al UE schimbă modul în care europenii, inclusiv românii, vor putea cumpăra diverse băuturi, alimente sau chiar produse non-alimentare, precum detergenții pentru vase sau săpunul lichid.
Alina Costache
10 feb. 2025, 11:07
De când vor putea românii să meargă la cupărături cu propriile recipiente. Se reîntoarce practica re-umplerii ambalajelor cu mâncare și produse non-alimentare

Retailerii care operează magazine de peste 400 de mp sunt obligați ca începând cu 1 ianuarie 2030 să aloce 10% din suprafața magazinelor lor stațiilor de reumplere produse alimentare și non-alimentare.

„Începând cu 1 ianuarie 2030, distribuitorii finali cu o suprafață de vânzare mai mare de 400 m2 depun eforturi pentru a dedica 10 % din suprafața de vânzare respectivă stațiilor de reumplere atât pentru produsele alimentare, cât și pentru cele nealimentare”, potrivit  noului regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, citat de Economica.net.

Citește și: Reguli noi pentru magazinele ”to go”. Clienții pot veni cu recipientele de acasă pentru băuturi sau alimente

Potrivit actului citat, „reumplere” înseamnă o operațiune prin care un recipient care îndeplinește funcția de ambalaj și care fie aparține utilizatorului final, fie este achiziționat de utilizatorul final la punctul de vânzare al distribuitorului final, este umplut de utilizatorul final sau de distribuitorul final cu unul sau mai multe produse achiziționate de utilizatorul final de la distribuitorul final.

De asemenea, „stație de reumplere” înseamnă un loc în care un distribuitor final oferă utilizatorilor finali produse care pot fi achiziționate prin reumplere”.

„Ca măsură specifică de prevenire a generării de deșeuri de ambalaje, statele membre ar trebui să încurajeze în mod activ soluțiile de reutilizare și reumplere. Acestea ar trebui să sprijine instituirea unor sisteme de reutilizare și de reumplere și să monitorizeze funcționarea acestora și respectarea standardelor de igienă. Statele membre sunt încurajate să ia și alte măsuri, cum ar fi instituirea unor sisteme de garanție-returnare care să acopere formatele de ambalaje reutilizabile, utilizarea de stimulente economice sau stabilirea de cerințe pentru distribuitorii finali de a pune la dispoziție un anumit procent din alte produse decât cele care fac obiectul obiectivelor de reutilizare și al obligațiilor de reumplere în ambalaje reutilizabile sau prin reumplere, cu condiția ca aceste cerințe să nu conducă la fragmentarea pieței unice și la crearea de bariere în calea comerțului”, se arată în preambului Regulamentului.

Citește și: Cumpărături doar cu buletinul. Amenzi uriaşe pentru comercianţii care nu respectă restricţiile

Stația de reumplere trebuie să includă un dispozitiv de măsurare sau să asigure utilizatorului final  posibilitatea de a alege să achiziționeze o anumită cantitate de produs. În plus, aparatul nu trebuie să includă în prețul plătit și greutatea recipientului folosit.

Pe de altă parte, operatorii economici pot refuza să reumple un recipient al consumatorului dacă apreciază, spre exemplu, că ambalajul este neigienic sau nepotrivit pentru vânzarea mâncării sau a băuturii. Operatorii economici sunt exonerați de răspundere pentru problemele de igienă sau siguranță alimentară care pot apărea ca urmare a utilizării recipientelor furnizate de utilizatorii finali.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Orașul în care poți să primești o casă fără să plătești nimic: „Tot ce ai nevoie este…”
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai generației de aur
Playtech.ro
Satul plutitor din România pe care puțini îl cunosc. Arată ca o bijuterie ascunsă între munți
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Controale la frontierele Schengen. Decizie în Parlamentul European
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Cât costă trei nopți de cazare în hotelurile vedetelor noastre, în minivacanța de 1 Mai 2025
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit interzis! Anunțul făcut de Rusia: Cine a condamnat România pentru asta?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Se modifică Codul Rutier 2025. Amenzi de 3.000 de lei pentru nerespectarea unor reguli în mașină
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”