”Sunt obligat să mă suspend din calitatea de președinte PNL și membru PNL”, a declarat Ilie Bolojan luni seara. Acesta a mai spus că intenționează să-l propună pe Cătălin Predoiu pentru funcția de președinte interimar al PNL:
„Propunerea pe care o voi face mâine este ca domnul Cătălin Predoiu să preia această funcție”.
Klaus Iohannis a anunțat luni că demisionează din funcția de președinte al României. La vârful PNL se fac deja calcule înainte de alegeri.
După demisia lui Klaus Iohannis, conform Constituției, funcția de președinte interimar al României ar urma să fie preluată de actualul președinte al Senatului, Ilie Bolojan.
În acest scenariu, funcția de președinte interimar al Partidului Național Liberal (PNL) ar urma să fie ocupată de Cătălin Predoiu, actualul ministru de Interne.
În ceea ce privește Senatul, în locul lui Ilie Bolojan ar urma să fie numit senatorul PNL de Cluj, Mircea Abrudean. Acesta beneficiază de susținerea principalilor lideri ai partidului, în frunte cu Emil Boc, și este considerat o variantă viabilă pentru a asigura continuitatea la conducerea forului legislativ.
– CCR constată vacanța funcției de președinte prin hotărâre și publică hotărârea în Monitorul Oficial
– După publicarea hotărârii CCR referitoare la constatarea interimatului funcției (cf. art 146 lit G), vacanța funcției se constată la cererea unui președinte de la Camera Deputaților sau de la Senat
– Ilie Bolojan, cel care, comform Constituției va prelua funcția de președinte interimar al României, demisionează din funcția de președinte al Senatului și din cea de membru al PNL, anunţă Antena 3.
Potrivit articolului 97 din Constituție, „vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.”
De asemenea, articolul prevede că „în termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.”
Următorul articol prevede cine preia interimatul și ce limite constituționale are:
(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.
(2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale.
Este vorba de următoarele prevederi:
Articolul 98 privind răspunderea președintelui interimar prevede că, dacă persoana care asigură interimatul funcției de Președinte al României săvîrșește fapte grave, prin care se încalcă prevederile Constituției, se aplică articolul 95 (suspendarea) și articolul 97 (interimatul).