„El nu este doar Crin Antonescu, persoană fizică, el este acela care astăzi poate asigura continuitatea procesului democratic în această ţară şi a împiedica România să revină la practici ale trecutului totalitar”, a declarat, de asemenea, Emil Boc.
El este de părere că românii suferă de o „amnezie istorică”, exact ca în perioada interbelică, atunci când lideri autoritari au confiscat voinţa poporului şi au dus la dictatură şi la războaie, astăzi, pregătim un asemenea teren de zdruncinarea democraţiei, de distrugerea ei din interior”.
Întrebat dacă decizia preşedintelui, de luni, este preferabilă, Emil Boc a răspuns afirmativ: da, această demisiere era preferabilă unei proceduri de suspendare care ar fi pus tara într-o situaţie mult mai complicată şi pe scena internă şi pe scena internaţională şi în ceea ce pierde credibilitatea României”.
„Demisia este un act democratic”, a mai spus Boc, adăugând că „face parte din regulile jocului democratic, trebuie primită ca atare, avem o Constituţie, avem mecanisme constituţionale care să asigure continuitatea vieţii democratice în România, deci, în această perspectivă, este o soluţie care asigură stabilitatea democratică a ţării”.
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat luni demisia din funcţia de preşedinte al României. El a declarat, la Palatul Cotroceni, imediat după ce s-a pus în mişcare procedura de suspendare a Preşedintelui, că pentru a scuti România şi pe cetăţenii români de această criză, de această evoluţie inutilă şi negativă, demisionează din funcţie şi va pleca din funcţie poimâine, pe 12 februarie.
”Astăzi, în Parlamentul României s-a pus în mişcare procedura de suspendare a preşedintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puţine luni plec din funcţie, după alegerea noului preşedinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată, repet, niciodată n-am încălcat Constituţia. Şi este un demers păgubos, pentru că, de aici toată lumea pierde, nimeni nu câştigă. Peste puţine zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea şi România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanşează referendumul de demiterea preşedintelui”, a spus preşedintele.
El a arătat că acest întreg demers va avea efecte în plan intern şi va avea efecte, din păcate, şi în plan extern. ”În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alţii nu vor fi de acord. Toată discuţia va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidenţiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidaţii nici măcar nu vor putea să-şi prezinte ideile în acest amalgam negative”, a explicat preşedintele.