Mulți români au intrat în incapacitate de plată și nu și-au mai putut achita datoriile la ANAF sau la bănci. Anual, mii de români, indiferent că vorbim despre persoane fizice sau persoane juridice, acumulează datorii către bănci sau către ANAF. De aceea este important ca toți să cunoască și legislația în legăură cu termenele de prescripție ale datoriilor.
Citește și: Ce este „taxa pe hărnicie”, care se aplică din 2025. Ministrul Finanţelor: „Nu este aşa mare”
Prescrierea unei datorii presupune ca, după trecerea unui anumite perioade de timp, debitorul (persoana fizică) nu mai poate fi obligat la plata restantei respective prin mijloace de constrângere garantate de stat, scrie Fanatik.
Termenele de prescripție ale datoriilor diferă în funcție de calitatea pe care o are creditorul. Astfel, dacă avem datorii la stat (ANAF), datoriile se prescriu în termen de 5 ani. Pe de altă parte, în cazul oricăror alte datorii, termenul de prescripție este de 3 ani.
Citește și: DOCUMENT. Ministerul Muncii a pus în dezbatere ORDINUL care schimbă radical piaţa muncii din România
Tot în privința datoriilor către stat, mai trebuie precizat că termenul de prescripție de 5 ani începe să se aplice de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere creanța, conform art. 130 alin. 1 din Codul de Procedură Fiscală.