Traian Băsescu subliniază că președintele Iohannis avea o obligație constituțională să ducă mandatul până la final, în ciuda oricăror presiuni politice sau mediatice exercitate asupra sa, susţinând, de asemenea, faptul că rămânerea sa în funcţie până la numirea noului preşedinte ar fi fost conformă cu Constituţia.
Decizia lui Iohannis de a demisiona vine într-un context politic tensionat, marcat de o lipsă de susținere în Parlament și de o procedură iminentă de suspendare.
„E obligația președintelui să-și ducă mandatul până la capăt. Iar falsificatorii de Constituție care spun că trebuia să plece la cinci ani nu vor să citească legea fundamentală cu corectitudine. Este adevărat că articolul 83, aliniatul 1, spune că mandatul președintelui României este de cinci ani și se exercită de la data depunerii jurământului, dar la aliniatul 2, Constituția spune foarte clar: Președintele României exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou ales. Deci președintele nostru n-a reușit să reziste presiunii unei grupări care vrea restaurație în România și a demisionat. Cel mai simplu lucru este să demisionezi.”, a declarat Traian Băsescu la TVR Info.
Fostul președinte a continuat criticile afirmând că un lider ales trebuie să accepte faptul că popularitatea sa va scădea pe parcursul mandatului, dar acest aspect nu trebuie să influențeze exercitarea atribuțiilor prezidențiale.
„Un președinte știe întotdeauna că este ales cu peste 50% și după 10 ani termină mandatul cu 5-6% simpatie, pentru că viața politică erodează. Dar nu procentele sunt cele care îl obligă pe președinte să rămână să-și ducă mandatul, ci Constituția îl obligă să rămână să-și ducă mandatul.”, a mai spus Băsescu.
Acesta a exprimat, de asemenea, îngrijorări legate de viitorul României în contextul instabilității politice și a situației de securitate regională, punând sub semnul întrebării capacitatea unui președinte interimar de a gestiona problemele critice ale ţării.
„Vreți să știți ce se va întâmpla cu România în perioada următoare, în următoarele două luni, când sunt atâtea lucruri care se transformă în Europa, în NATO, în situația de securitate regională și așa mai departe. Cum credeți că va merge un președinte interimar? Și cu ce credibilitate, cu ce drept de a lua decizii pentru statul român și pentru poporul român, în discuții care vor defini viitorul acestei ţări și al lumii democratice în următorii ani?”, a spus fostul președinte.
Klaus Iohannis a explicat într-un mesaj oficial că a ales să demisioneze pentru a evita o criză politică prelungită și pentru a proteja imaginea internațională a României. El a subliniat că nu a încălcat niciodată Constituția și că demiterea sa ar fi avut consecințe negative asupra stabilității ţării.