Petre Roman a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să demisioneze mai devreme, imediat după formarea noului guvern, iar întârzierea plecării a generat o atmosferă de tensiune socială. „Nu aș dori să comentez în niciun fel demisia domnului Iohannis. Este binevenită și trebuia să se producă din momentul formării noului guvern. De atunci trebuia să își dea demisia și era perfect. Uite, s-a ajuns la o situație de încrâncenare inutilă. Asta este”, a declarat Petre Roman pentru Fanatik.
Decizia lui Klaus Iohannis a generat un val de reacții din partea liderilor politici. Crin Antonescu, candidatul coaliţiei PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din 2025, a salutat demisia acestuia, considerând-o „o soluție mai bună decât declanșarea unui proces de suspendare”. „Este o situație preferabilă declanșării unui proces de suspendare. Ar fi adus o temă falsă pe agendă, mergând până la referendum. Decizia președintelui a fost înțeleaptă. Procedăm în consecință”, a spus Crin Antonescu. „Nu avem motive să dramatizăm. E o decizie pe care a luat-o preşedintele. Avem proceduri constituţionale. Preşedintele Senatului preia postul de preşedinte interimar. Guvernul rămâne stabil. Toate celelalte lucruri se desfăşoară normal”, a adăugat Crin Antonescu.
La rândul ei, Elena Lasconi, preşedinta USR, a criticat momentul ales pentru plecare. „Demisia lui Klaus Iohannis vine foarte târziu. Mult prea târziu ca să mai poată fi socotită de onoare. Și nici nu ne aduce răspunsuri la întrebările care macină țara asta de două luni de zile. De ce au anulat alegerile? Cum ne protejăm de jocurile rușilor? Cine ne apără de manipulare? Putem garanta securitatea următorului scrutin?”, a scris Elena Lasconi pe pagina sa de Facebook.
În urma acestei decizii, Ilie Bolojan, președintele Senatului, va prelua interimatul funcției prezidențiale începând cu 12 februarie 2025.