Daniel David anunţă schimbări profunde în Educaţie: „După mai mult de 20 de ani, vom readuce istoria românilor şi gramatica în liceu”

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a declarat recent că, după o perioadă de peste două decenii în care au fost neglijate, anumite discipline esențiale pentru cultura națională vor fi reinstaurate în curriculumul școlar. Printre acestea se numără Istoria românilor și gramatica limbii române, care va reveni la liceu.
Mircea Filipescu
10 feb. 2025, 20:49
Daniel David anunţă schimbări profunde în Educaţie:

Aceste schimbări fac parte din noile planuri-cadru propuse pentru reformarea educației, planuri ce au fost lansate recent în dezbatere publică. Daniel David a subliniat importanța modificării curriculului pentru a răspunde provocărilor educaționale ale secolului XXI.

„Am cerut tuturor disciplinelor (specialiştilor care se ocupă de acestea) să gândească modele noi, nu doar număr de ore, în forma actuală lucrurile nefuncţionând bine, în condiţiile în care şcoala produce prea mult analfabetism funcţional pentru secolul XXI. Chiar nu se mai poate aşa! Iar profesorii şi organizaţiile profesionale au început să înţeleagă asta. Spre exemplu, după mai mult de 20 de ani de lipsă, vom readuce ca nume discipline care contribuie direct la cultura naţională (Istoria românilor), pentru a da un semnal clar că o lume modernă nu poate exista fără identitatea naţională, iar gramatica va reveni, de asemenea, la liceu; aşa cum am spus la lansarea planurilor-cadru, prea mulţi copii nu-şi cunosc corect istoria sau geografia naţională şi vorbesc prost limba română”, a scris ministrul, pe blogul personal.

Daniel David a subliniat și importanța procesului de consultare și dezbatere publică, menționând că acesta are o valoare educațională. În plus, el a explicat că modificările propuse în planurile-cadru nu se limitează doar la redistribuirea orelor, ci și la o abordare mai descentralizată, care va oferi mai multă autonomie școlilor și elevilor.

Citeşte şi: Limba rusă, în liceele militare din România, din 2026. Ministerul Educației: „Au fost dezvoltate împreună”

„Am început astfel să înţelegem filosofia acestor planuri-cadru, şi anume nu de a „scoate” discipline/ore pentru a reduce simplu încărcarea pe elevi, ci de a reduce centralismul (caracterul obligatoriu) prin unele descentralizări la nivelul şcolii şi la nivelul deciziei elevilor (caracterul opţional). Rămâne de văzut cât se va descentraliza, în această formă unii considerând că este prea mult, alţii că este prea puţin. Cu siguranţă, în cazul latinei voi propune, în final, revenirea la elementul centralizat, descentralizarea, bună ca intenţie, neasigurând încă alegerea raţională acolo unde s-ar cuveni dacă latina rămâne opţională (aşa cum am fost convins prin discuţiile cu specialiştii şi organizaţiile profesionale din domeniu)”, a adăugat el.

Ministrul a afirmat că scopul final al acestor modificări este ca planurile-cadru să fie larg acceptate și implementate cu succes, având ca obiectiv modernizarea și îmbunătățirea sistemului educațional românesc. În acest context, Ministerul Educației a anunţat că a pus în dezbatere publică planurile-cadru pentru liceu, invitând toți actorii din educație să contribuie la această reformă importantă.

Citeşte şi: Începe vacanța de schi din februarie. Unde se vor închide școlile pentru o săptămână

DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Spynews
Oana Roman, alături de Alina Sorescu, după ce artista a povestit prin ce a trecut în timpul căsniciei cu Alexandru Ciucu: „Un trai în abuz...” Mesajul vedetei
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Ai cont sau card la Banca Transilvania? Anunț important pentru clienți. Ce trebuie să verifici cât mai repede pentru a nu rămâne fără bani
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul făcut de avocata sa după demisia lui Iohannis
Playtech.ro
Secretul moldovencelor pentru cea mai bună salată de icre. Ce adaugă la final, ingredientul care îi schimbă radical gustul
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Adevarul
„Oficiul Poștal Dispărut”, locul unde oamenii pot trimite scrisori morților pentru a-și alina dorul
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
10 gustări sănătoase pe care poți să le mănânci între mese. Au puține calorii și reduc pofta de zahăr
Spynews
Burger cu cartofi prăjiți, gătit de Horia Manea, la Meniu de vedetă. Rețeta pentru cel mai delicios sos
Evz.ro
Vremea va pune mari probleme. România, luată cu asalt de fenomene extreme
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Ploieștiul a rămas fără apă caldă și căldură. Un cazan de la CET Brazi s-a spart marți dimineață
Cancan.ro
Ce pensie va primi Klaus Iohannis!!! Va avea și cea mai mare indemnizație încasată vreodată de un președinte
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Ambasadorul Rusiei în România a dezvăluit totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Zi de doliu național, după ce peste 50 de călători au murit subit. Un autocar plin cu oameni a căzut într-o râpă de 20 de metri
substantial.ro
Laura Vicol, arestată în dosarul Nordis pentru acces la informații confidențiale
MediaFlux
SE RECALCULEAZĂ PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este Ilie Bolojan, noul președinte al României. Ce funcții a ocupat până acum și cum a evoluat politic