Indemnizaţie de bunic 2025. O țară din Uniunea Europeană, Suedia, plătește un ajutor bunicilor pentru îngrijirea nepoților lor, scrie stiridiaspora.ro. Concret, se pot transfera maximum 45 de zile per părinte sau îngrijitor și maximum 90 de zile în cazul familiilor monoparentale, în primul an de viață al copilului. De remarcat că în această perioadă, bătrânii nu pot lucra sau studia, așa că se dedică exclusiv îngrijirii nepoților.
În Suedia, după nașterea unui copil, părinții au dreptul la 480 de zile de concediu plătit, adică 16 luni pentru fiecare nou-născut. 390 dintre aceste zile sunt calculate în funcție de venitul tatălui sau al mamei, în timp ce restul de 90 sunt fixe: 180 de coroane pe zi (aproximativ 15 euro pe zi ).
Această parte fixă este ajutorul pe care îl pot primi bunicii: în jur de 450 de euro pe lună.
Măsura a fost primită pozitiv la nivel național, iar datele oficiale arată o adoptare semnificativă a acesteia. Potrivit Försäkringskassan, agenția suedeză de asigurări sociale, în primele șase luni de la intrarea în vigoare a legii, peste 4.000 de părinți au transferat în total 50.000 de zile de concediu altor îngrijitori. Dintre acestea, 77% au fost direcționate către bunici, vârsta majorității beneficiarilor fiind cuprinsă între 50 și 64 de ani.
Trude Warner, analist la Försäkringskassan, subliniază că reforma a avut un impact semnificativ, în special în rândul părinților singuri, care au utilizat această opțiune într-o măsură mai mare. De asemenea, Warner observă că bărbații sunt mai predispuși să transfere zile de concediu decât să le primească.
Suedia a adoptat o serie de politici de recunoaștere a rolului esențial pe care bunicii îl joacă în creșterea copiilor, oferindu-le acestora sprijin financiar și legal pentru a se dedica îngrijirii nepoților.
Indemnizaţie de bunici în Ungaria şi Austria, momentan sub formă de proiect. Vârstinicii care sunt babysitteri pentru nepoţi mai încasează o pensie. Momentan, în România există doar sub forma unui proiect de lege.
Angajații importanți nu ar trebui să fie pierduți pe piață în timp ce copiii sunt încă îngrijiți în familie. „Sunt foarte mulțumită că cancelarul federal a inclus acum modelul concediului bunicilor în planul său austriac. Un astfel de concediu al bunicii nu numai că ne-ar oferi noi oportunități pentru piața muncii, dar ar rezolva și multe probleme existente în contextul îngrijirii copiilor”, a declarat deputatul Sachslehner pentru eXXpress.
„Dacă acest lucru înseamnă că multe femei cu un nivel de educație și calificare ridicat se întorc pe piața muncii cât mai devreme posibil, de ce să nu profităm de acest lucru?”, adaugă ea. De fapt, probabil că modelul este oricum deja o realitate în multe familii și ar trebui acum promovat.
Și în România s-a discutat despre un proiect prin care bunicii care îi au în grijă pe nepoţi să primească o indemnizaţie în valoare de 1.500 de lei, în cazul în care părinţii revin la serviciu mai devreme de vârsta de doi ani a copilului, însă nu legea nu a fost adoptată.
Indemnizaţie de bunici. Bani de la stat pentru bunicii care au grijă de nepoți. Un proiect legislativ care prevede ca bunicii care au grijă de nepoții lor să primească o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora se discută într-o comisie importantă a Camerei Deputaților.
Proiectul legislativ pare să aibă susținere din mai multe partide, fie că vorbim despre UDMR, PNL sau PSD. Cu toții își doresc trecerea acestui proiect tocmai pentru că, în momentul de față, România se confruntă cu o scădere a natalității, pentru că părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă.
Mai exact, vârstnicii care stau cu nepoții ar putea încasa bani importanți de la stat. Suma propusă printr-un proiect de lege discutat de parlamentari este 1.500 de lei.
Deocamdată, liderii Comisie de Muncă au amânat luarea deciziei cu două săptămâni. Vestea bună este că proiectul legislativ ar avea parte de susținere puternică din mai multe partide, în special din direcția celor din coaliție: UDMR, PNL sau PSD.
Majoritatea aleșilor și-ar dori adoptarea acestui proiect din cauza faptului că, în momentul de față, România se confruntă cu o scădere a natalității.
Foarte mulți părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă în momentul în care, legal, sunt obligați să meargă la locul de muncă.
La ora actuală, în România sunt foarte multe persoane în vârstă care, pentru că nu au ajuns la anii legali de pensionare, nu au niciun venit.
Pentru acestea, legea ar fi una perfectă. Mai există și bunici care, deși nu au ieșit la pensie, au renunțat la salariu tocmai pentru a avea grijă de nepoți. Cu acest venit de 1.500 de lei, ei ar îmbina utilul cu îngrijitul celor mici.
Proiectul ar fi trecut deja, în mod tacit, de votul Senatului, notează sursa citată. În zilele următoare, actul normativ va ajunge din nou pe masa discuțiilor în Camera Deputaților. Acest proiect ar trebui să primească un vot pozitiv și din partea deputaților, dată fiind susținerea din Senat.
Pentru a se aplica efectiv și oamenii să primească cei 1.500 de lei, proiectul trebuie ulterior să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.
Indemnizaţie de bunici şi de la autorităţile locale, cazul Braşov
Cine poate beneficia
Pentru a beneficia de „ajutorul de creşă privată”, este necesar a fi îndepinite, cumulative, mai multe condiţii:
a) părinţii/ persoanele îndreptăţite să solicite sunt cetăţeni români, cetăţeni străini sau apatrizi;
b) să aibă domiciliul stabil în Municipiul Braşov;
c) copilul să fie înscris la o unitate de educaţie timpurie antepreşcolară acreditată cu sediul în Municipiul Braşov, în sistem privat;
d) copilul este înscris pe lista de aşteptare la o creşă din sistemul public, iar persoana care solicită ajutorul nu a refuzat un loc la creşele din sistemul public ori nu a retras copilul aflat în întreţinere de la oricare dintre creşele din sistemul public, pentru anul şcolar curent;
e) părinţii/ persoanele îndreptăţite să solicite, după caz, nu au datorii faţă de bugetul local;
f) părinţii/ persoanele îndreptăţite să solicite după caz, sunt angajaţi cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.
Cui se acordă indemnizația de bunic
Pentru indemnizaţia de bunic, condiţiile sunt următoarele:
a) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic, să aibă domiciliul stabil pe raza Municipiului Braşov;
b) bunicul se află în relaţii de rudenie firească sau din adopţie cu nepotul/nepoţii pentru care solicită indemnizaţia şi are acordul părinţilor acestuia/acestora;
c) bunicul este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
d) bunicul are, conform legii, domiciliul în Municipiul Braşov;
e) bunicul se ocupă de creşterea şi îngrijirea cu nepotul/nepoţii pentru care solicită indemnizaţia;
f) bunicul are o stare de sănătate corespunzătoare îngrijirii nepotului/nepoţilor;
g) copilul este înscris pe lista de aşteptare la o creşă din sistemul public şi niciunul dintre părinţi nu a refuzat un loc la creşele din sistemul public ori nu a retras copilul aflat în întreţinere de la oricare dintre creşele din sistemul public, pentru anul şcolar curent;
h) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic şi bunicul beneficiar al indemnizaţiei nu au datorii faţă de bugetul local;
i) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic (în cazul părinţilor divortaţi) sunt angajaţi cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.