Rețeta oului gătit perfect a fost descoperită în Italia, unde doi ingineri și un chimist s-au ambiționat să întreacă un maestru bucătar care gătește gălbenușul și albușul separat, la temperaturi diferite, pentru a avea consistențe distincte de cele obţinute în mod obişnuit în bucătărie. Apoi, le pune iar împreună și le vinde la prețuri uriașe.
Inginerii și chimistul și-au propus să descopere cum poate fi gătit oul perfect fără a separa albușul de gălbenuș. După îndelungi calcule și multe teste în bucătărie, au reușit!
Rețeta celor trei oferă în final un ou fiert care nu este nici tare, nici moale, iar consistența albușului și a gălbenușului diferă de cele obținute în bucătărie prin tehnicile de gătit deja clasice.
Până să ajungă la partea de teste, inginerii și chimistul au abordat problema pe partea științifică, folosind ecuații matematice, teorii ale fluidelor, imagistică prin rezonanță magnetică și spectrometrie de masă! Odată descoperită rețeta oului perfect, ei au numit-o ”periodic cooking” și au publicat-o în revista Communications Engineering, notează cotidianului italian La Repubblica, citat de antena3.
„Am folosit un instrument de modelare și simulare matematică care este în general folosit pentru probleme de dinamică a fluidelor. Când gătim un ou, căldura trece de la apa de 100 de grade în ou, iar transferul de energie are propria ecuație, pe care am scris-o folosind densitatea, greutatea specifică și conductibilitatea termică a oului. Apoi, un program special a rezolvat ecuația actuală și ne-a oferit soluția”, a explicat inginerul Emilia Di Lorenzo.
Iar dacă explicațiile inginerului nu v-au lămurit, să vă spunem și partea de care s-a ocupat chimistul Pellegrino Musto. ”M-am ocupat de spectroscopia moleculară a profilelor de temperatură și am studiat din punct de vedere molecular transformările pe care le suferă atât albușul, cât și gălbenușul în timpul gătitului, cu denaturarea proteinelor”, a spus el.
Cei trei au trecut apoi la testele în bucătărie, care au însemnat să gătească nu mai puțin de 160 de ouă! Concret, italienii au ținut fiecare ou, timp de două minute, în apă clocotită. Apoi l-au scos şi l-au ținut scufundat, tot două minute, în apă la 30 de grade și tot așa de opt ori consecutiv. Timpul total de preparare a oului perfect este de 28 – 32 de minute.
Prin rețeta descoperită de cei trei italieni, albusul se găteşte la o temperatură mai mare, de 85 de grade, în timp ce gălbenuşul, la o temperatură mai mică, de 75 de grade. În acest mod, se obține un albuș destul de asemănător cu cel al unui ou fiert tare și un gălbenuș moale, nici făinos, dar nici lichid.
Dacă vreți să urmați rețeta celor trei, aveţi nevoie de ouă, evident, de un termometru de bucătărie și de două oale, una cu apă clocotită și alta cu apă la 30 de grade. Descoperitorii rețetei spun că este necesară măsurarea cu precizie a intervalelor de două minute. De asemenea, trebuie măsurată constant, după fiecare scufundare, temperatura apei din a doua oală, care trebuie să rămână la exact 30 de grade.
Cei trei inventatori au oferit şi câteva ponturi. Primul este să răzuiţi vârful oului cu un cuțit, fără a străpunge coaja, pentru a lăsa aerul să iasă și a nu pune presiune pe coajă, care altfel s-ar putea sparge. Alt secret este să reînnoiţi apa rece la fiecare scufundare, deoarece prin scufundarea oului luat din apa fierbinte temperatura apei crește inevitabil. În plus, atunci când oul este scufundat în apă rece, trebuie mișcat puțin, pentru a avea gălbenușul plasat simetric, în mijlocul albușului, altfel se va mișca din cauza gravitației. D-ale savanților…
Citește și Cum să faci un Tiramisu de dietă. Rețeta cu puține calorii și ingrediente sănătoase