Spania majorează salariul minim. Ministrul Muncii, Yolanda Díaz, a semnat acordul se majorare a salariului împreună cu liderii sindicali. Aproximativ trei milioane de angajați beneficiază de majorarea de 4,4% a veniturilor.
Impozitarea veniturilor obținute din salariul minim este mărul discordiei între Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor, care a sugerat că pragul scutit de impozit ar putea să nu fie ajustat în același ritm cu majorarea salariilor. Acest lucru ar însemna că o parte dintre beneficiarii salariului minim ar începe să plătească impozite.
„În loc să discutăm despre creșterea salariului minim, ar trebui să ne concentrăm pe salariile și dividendele mari care există în Spania,” a declarat ministrul Muncii.
Liderii de sindicat nu sunt de acord cu impozitarea salaiului minim în acest moment, însă recunosc că acest lucru se va întâmpla la un moment dat.
„Dacă Guvernul vrea să încaseze mai multe taxe, să reglementeze orele suplimentare, care nu sunt doar o problemă fiscală, ci și de contribuții sociale,” a declarat un lider de sindicat, potrivit publicației El Pais, citată de stiridiaspora.ro.
O posibilă soluție intermediară ar fi majorarea parțială a pragului de impozitare, fără a-l alinia complet cu noul salariu minim. Dacă această măsură nu este adoptată, se estimează că aproximativ 540.000 de angajați ar putea fi nevoiți să plătească impozit pe venit, deși deducerile fiscale familiale ar putea reduce acest număr.
Cine beneficiază de creșterea salariului minim
– Femeile, care reprezintă 15% dintre angajații cu salariul minim (comparativ cu 8,5% dintre bărbați);
– Tinerii sub 34 de ani, unde 17% dintre angajați câștigă salariul minim;
– Persoanele cu contracte temporare, în special din agricultură, comerț și ospitalitate.