Ortodoxe: Sfântul Meletie
Greco-catolice: Sf. aep. Meletie al Antiohiei
Romano-catolice: Ss. Martiri din Abitina
Sfântul Meletie a trăit în vremea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan și s-a distins ca un apărător al ortodoxiei în fața ereziei ariene, care nega divinitatea celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi. Inițial numit episcop al Sevastiei, în Armenia, Meletie a fost ulterior ales Arhiepiscop al Antiohiei, în perioada împăratului Constantin al II-lea (337-340). De-a lungul vieții, a fost exilat de trei ori de către susținătorii ereziei ariene, fiind forțat să se refugieze în Armenia.
Un moment semnificativ al activității sale a avut loc la cel de-al Doilea Sinod Ecumenic, convocat la Constantinopol în 381, unde a primit o distincție deosebită din partea împăratului Teodosie. Aici, Sfântul Meletie a săvârșit o minune, în timp ce explica dogma Sfintei Treimi. Folosindu-se de gesturi simbolice cu mâna, arătând unimea printr-un singur deget și treimea prin trei degete, o văpaie luminoasă a ieșit din mâna sa, confirmând astfel adevărul divin pe care îl mărturisea, scrie crestinortodox.ro
Meletie se îmbolnăvește în timpul Sinodului și trece la cele veșnice. Sfintele lui moaște au fost mutate în Antiohia.
Sfântul Meletie este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz, deoarece a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime. Un arhidiacon, adept al arianismului, i-a astupat gura cu mâna, dar Sfântul a continuat să vorbească cu ajutorul degetelor: a arătat trei degete pentru fiecare dintre cele trei Persoane, închipuind cele trei Persoane și apoi, împreunându-le, a arătat un deget închipuind o singură Ființă.
Îndreptător credinței și chip blândeţilor, învățător înfrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Meletie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Pe toți cei stăpâniţi afară din cale de rătăcirea duhului celui rău, i-ai ridicat, Părinte, la mărinimie de suflet, la strălucire, la gând curat și la credință statornică în Dumnezeu, arătătorule de cele dumnezeiești, prea fericite Meletie.
Cel ce șade în sânurile Tatălui, Cuvântul cel împreună veșnic și deofiinţă cu cel ce L-a născut, Însuși Te-a așezat pe tine propovăduitor al Nașterii Sale, ca pe unul ce ești asemenea la fapte cu Apostolii, purtătorule de Dumnezeu Meletie. Pentru aceasta, cu dumnezeiască strălucire fiind luminat, ai teologhisit, cuvioase, pe Cuvântul cel unul născut din Tatăl, cel fără de început, nezidit și veșnic, înfruntând pe cei de o credință și de un gând cu Arie, cu dumnezeiască întrarmare.
Înțelepciunea Cuvântului învățând-o și litera legii lepădând-o, tuturor ai propovăduit cuvântul harului; și, netezind lespezile sufletului, cu limba ta, ai săpat într-ansele dumnezeieșți învățături. Pentru această și norul negurii trecându-l, acoperindu-ti trupul, strălucești cu duhul, ierarhe Meletie. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de gresale să dăruiască, celor ce praznuiesc cu dragoste sfânta pomenirea ta.