Comisarul ANPC Dumitru Manțu a acordat amenzi pentru cinci dintre băncile care au acordat credite în franci elvețieni. Pentru a remedia situația debitorilor, acesta a găsit o soluție inedită, și anume aceea de calculare a ratelor la cursul istoric al francului elvețian în raport cu euro.
Prin această decizie, ratele, care sunt exprimate în lei, scad cu câteva zeci de procente, iar consumatorii ar urma să beneficieze de rambursarea unor sume, în cazul în care măsurile sunt menținute de instanțe.
După 17 ani de la creșterea abruptă a francului elvețian, care continuă să crească, împrumuturile în această monedă au intrat în vizorul ANPC. Prin intermediul comisarului Manțu, ANPC consideră că pentru BRD, First Bank, OTP Bank și Raiffeisen Bank, creditele în franci elvețieni au fost acordate cu încălcarea legislației de protecție a consumatorilor.
Mai exact, s-au încălcat Legea 363/2007 privind practicile comerciale incorecte în cazul unor împrumuturi și prevederile OG 21/1992 privind protecția consumatorului.
Citește și : Val de concedieri în România. Sute de oameni dați afară de la o firmă din Iași nu-și găsesc de muncă
OTP Bank, First Bank și Raiffeisen Bank au fost sancționate cu câte 220.000 de lei pentru încălcarea clor două prevederi, însă acestea au contestat contravențiile, așteptând să fie judecate pe fond.
Argumentul principal al sancțiunilor este legat de faptul că instituțiile bancare au omis să informeze consumatorii cu privire la faptul că francul elvețian este monedă de refugie, care în opinia agentului ANPC poartă un risc previzibil de apreciere, ce trebuia comunicat consumatorului.
„() în cadrul tuturor contractelor nu este realizată informarea consumatorilor privind caracteristica esențială a francului elvețian (CHF) de monedă de refugiu, astfel încât un consumator mediu, normal informat și suficient de atent și de avizat, să înțeleagă funcționarea concretă a mecanismului financiar în cazul acestei monede, respectiv riscul previzibil al aprecierii acesteia în perioade de criză, de incertitudine pe piață și să evalueze astfel riscul consecințelor economice negative, potențial semnificative, al acestei proprietăți a monedei creditului asupra obligațiilor sale financiare pe toată durata contractului”, se arată în procesele verbale.