Postul intermitent poate fi eficient, dar doar dacă este făcut corect. Unele greșeli te pot priva de beneficiile lui. Mai mult, deși pentru unele persoane postul intermitent poate fi o soluție eficientă, asta nu înseamnă că este potrivit pentru toată lumea.
Femeile aflate în perimenopauză nu ar trebui să recurgă la postul intermitent pentru a slăbi, avertizează antrenoare de fitness Dana Popescu, cunoscută pe rețelele sociale drept ”dana1to1fitness”.
Citește și: Dieta cu care Minodora a slăbit 40 de kilograme. Ce mânca artista într-o zi
Antrenoarea consideră că postul intermitent ”poate adăuga un stres suplimentar asupra corpului, exact când echilibrul hormonal este deja fragil. Rezultatul? Dereglări hormonale, creșterea nivelului de cortizol, dereglarea ciclurilor menstruale și dificultăți în eliminarea grăsimii abdominale.
În plus, postul intermitent NU înseamnă să sari peste micul dejun și apoi să mănânci orice și oricât într-o fereastră de timp limitată. Fereastra de alimentație nu anulează nevoia de echilibru caloric și nutrițional.
Dacă ești o femeie activă, în loc să-ți complici viața cu restricții suplimentare, concentrează-te pe odihnă, recuperare și o alimentație adaptată nevoilor tale hormonale”.
Citește și: Dieta de detoxifiere. Tot ce trebuie să ştii. Cele mai bune cure de detoxifiere
Postul prelungit sau reducerea drastică a caloriilor poate încetini metabolismul, determinând corpul să stocheze grăsimi. Un post prea lung poate, de asemenea, duce la episoade de mâncat compulsiv, ceea ce anulează orice beneficiu. Dacă observi simptome precum oboseală, amețeli, iritabilitate sau tulburări de somn, este momentul să reevaluezi strategia de post, potrivit csid.ro.
Primul tău fel de mâncare după post este esențial pentru menținerea nivelului de energie și controlul apetitului. Marilia Chamon, terapeut nutrițional, avertizează că „un mic dejun bogat în carbohidrați rafinați sau zahăr, precum cerealele dulci sau croissantele, poate provoca o creștere rapidă a glicemiei, urmată de o scădere bruscă.”
Nutriționistul recomandă ca prima masă a zilei să conțină alimente precum pește, pui sau tofu, orez brun sau quinoa, spanac, roșii sau cartofi dulci.
O altă greșeală frecventă este consumul prea mare de calorii. De exemplu, laptele din ceai sau resturile de la micul dejun al copilului pot activa digestia.
Totodată, există credința că poți consuma nelimitat calorii în perioada permisă. Eu bine, nu este adevărat. În acest fel nu vei pierde în greutate.