Veste bună pentru bugetari, cum se ocoleşte „ordonanţa-trenuleţ” în multe instituţii de stat

Instituţiile de stat deschid 872 de poziţii pentru angajare în prima lună a anului. Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, numărul de joburi pentru bugetari este cu 33% mai mare.
Filip Stan
12 feb. 2025, 08:53
Veste bună pentru bugetari, cum se ocoleşte
Se fac angajări în instituțiile publice

Deşi anul 2025 a început cu anunţarea unor viitoare concedieri în aparatul de stat, luna ianuarie a venit cu aproape 900 de locuri de muncă disponibile pentru bugetari.

Cel mai mare angajator de stat la începutul acestui an a fost sistemul de învăţământ, care a generat o treime din numărul total de locuri de muncă scoase în piaţă, potrivit datelor Jobradar24.ro.

A urmat sistemul de sănătate, cu 271 de poziţii deschise în spitale, clinici, sanatorii ori direcţii de sănătate. Guvernul a fost, cel puţin până la această dată, al treilea cel mai mare angajator, cu aproape 200 de locuri vacante.

„2025 a început cu un sentiment de îngrijorare venit din zona bugetară, în special după reducerile de cheltuieli cu personalul, precum şi concedierile anunţate pentru sectorul energetic, Senat sau Camera Deputaţilor. Asta în timp ce sectoare precum sănătatea, educaţia, Ministerul de Interne şi Apărarea vor face excepţie de la aceste măsuri. De altfel, anvelopa salarială bugetată pentru 2025 în sectorul de stat este uşor crescută faţă de anul trecut, respectiv cu 1% mai mare”, spune Bogdan Badea, CEO în cadrul eJobs.

ORDIN de ultimă oră la Ministerul Muncii. Se dau 7.000 de lei pe lună timp de 36 de luni şi un job stabil!

Datele mai arată că Bucureştiul domină clasamentul naţional al angajărilor la stat, cu 160 de joburi deschise pentru candidaţi. Clujul ocupă locul al doilea, cu 59 de joburi postate de instituţiile publice, urmat de Iaşi, Constanţa şi Prahova. Cel mai puţin s-a angajat în judeţele Ialomiţa, Covasna, Bihor, Arad sau Mureş. În fiecare dintre acestea, instituţiile de stat au avut deschise mai puţin de 10 poziţii pe tot parcursul lunii ianuarie.

„Mai mult de jumătate dintre joburile disponibile s-au adresat candidaţilor din segmentul white collar, adică acei candidaţi care au studii superioare. 175 de joburi au fost pentru candidaţii blue collar (fără studii superioare) şi 130 pentru grey collar. Acestea din urmă se referă la ocupaţii care combină atât aspecte ale muncii de birou (specifice segmentului white collar), cât şi ale muncii fizice (specifice segmentului blue collar)”, mai spune Bogdan Badea.

1,3 milioane de bugetari în România

Una dintre specificităţile aparatului de stat este legată de tipul contractelor încheiate cu angajaţii, respectiv aproape 90% dintre contracte sunt permanente. Numărul celor temporare este de aproximativ 110.

Schimbarea anunţată de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Angajaţii şi pensionarii care vor putea beneficia de bani de la guvern

„Statul a fost dintotdeauna unul dintre cei mai atrăgători angajatori pentru candidaţi, nu doar pentru că avea multe locuri disponibile, ci şi pentru că era considerat un loc stabil, cu salarii care creşteau anual şi fără o presiune la fel de mare precum în mediul privat. Cu toate acestea, observăm o tranziţie de atenţie către sectorul privat, în special în rândul candidaţilor foarte tineri”, subliniază Bogdan Badea. Dacă instituţiile publice au avut aproape 900 de poziţii deschise în luna ianuarie, angajatorii din mediul privat au postat 23.000 de joburi pe eJobs.ro. Domeniile cu cea mai mare nevoie de andidaţi au fost retail, servicii, industria alimentară, call center / BPO, turism şi transport / logistică.

În prezent, circa 1,3 milioane de români lucrează în instituţiile de stat. În Administraţia Publică Centrală sunt angajaţi 64% din totalul bugetarilor, iar în administraţia locală restul de 36%. Spre comparaţie, aproape 4,2 milioane de oameni sunt angajaţi în sectorul privat, ceea ce înseamnă că 23% din totalul angajaţilor din România sunt în sectorul public şi 77% lucrează pentru companii private.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc total în următoarele 30 de zile. Primesc bani mulți și au parte de fericire și reușite pe toate planurile
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. Anunț fabulos despre decizia CCR: NU e definitiv
Playtech.ro
Cine este Delia Dinu, femeia de lângă Iohannis? A plâns la ceremonie şi a făcut un gest uimitor. FOTO
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Elevi de liceu, isterie în grup pe ritmuri de manele. Specialist: „Să asculți așa ceva la Balul Bobocilor e ca și cum ai merge în «treling» la Operă. E păcat”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Ajutorul de deces. Schimbările care intră în vigoare joi, 13 decembrie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Statul oferă 800 de lei pensionarilor cu venituri mici, în doua tranșe. Primii bani vor intra în luna aprilie
Cancan.ro
Amendă de 30.000 de lei pentru toți românii care încalcă această lege. Poliția e nemiloasă
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Traian Băsescu, demolat în direct la TV. Moment istoric în televiziunea din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
"Unde nimerea, acolo îi băga cuțitul" O tânără mamă din București a fost măcelărită de propriul soț. Femeia a cerut ca bărbatul să fie monitorizat, dar a fost ignorată
substantial.ro
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, susține o împărțire echitabilă a ajutorului pentru Ucraina
MediaFlux
Ajutor financiar de 800 de lei pentru seniorii cu pensii mici! Când vin banii și cine îi primește. Coaliția a confirmat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine îi ia locul lui Carmen Iohannis la Cotroceni? Cum arată partenera misterioasă a noului președinte al României