Volodimir Zelenski propune un schimb de teritorii cu Putin. Preşedintele Ucrainei spune că Europa nu poate oferi garanţii fără SUA. „Vom schimba un teritoriu cu altul”, a declarat Zelenski într-un interviu cu The Guardian, afirmând că Kievul ar ceda o parte din regiunea Kursk pe care o deţine de la incursiunea sa surpriză din august în Rusia.
În ceea ce priveşte zonele ocupate de Rusia pe care Ucraina le-ar cere în schimb, liderul ucrainean a refuzat să spună specific: „Nu ştiu, vom vedea. Dar toate teritoriile noastre sunt importante, nu există nicio prioritate”.
Trump a declarat în repetate rânduri că intenţionează să pună capăt curând războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi susţine că a făcut deja progrese în acest sens în conversaţiile cu preşedintele Vladimir Putin. Liderul rus, spune Trump, „vrea ca oamenii să nu mai moară în război” – echipa preşedintelui american admite, totuşi, că ambele părţi vor trebui să renunţe la ceva pentru a pune capăt conflictului.
Rusia, între timp, a lansat recent mai multe atacuri masive cu drone împotriva infrastructurii energetice ucrainene, continuă să avanseze în regiunea Doneţk şi nu pare să fie deschisă la înţelegeri.
Forţele ruse au ocupat anul trecut încă 3 600 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei şi controlează în prezent aproximativ 20 la sută din ţară. În schimb, trupele de la Kiev controlează aproximativ 500 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk, aflată în extremitatea vestică a Rusiei.
Zelenki spune că Europa nu poate oferi garanţii fără SUA
Dacă Donald Trump retrage sprijinul SUA pentru Ucraina, Europa singură nu va putea umple golul, a avertizat Volodomir Zelenski, în ajunul a ceea ce ar putea fi cea mai consecventă călătorie diplomatică a sa de la invazia la scară largă a Rusiei în urmă cu trei ani.
„Există voci care spun că Europa ar putea oferi garanţii de securitate fără americani, iar eu spun întotdeauna nu”, a declarat preşedintele ucrainean în timpul unui interviu cu The Guardian la administraţia prezidenţială din Kiev. „Garanţiile de securitate fără America nu sunt garanţii de securitate reale”, a adăugat el.
Zelenski se va deplasa la Conferinţa de Securitate de la München la sfârşitul acestei săptămâni, unde se aşteaptă să se întâlnească cu vicepreşedintele SUA, JD Vance, unul dintre cei mai ostili faţă de Ucraina din cercul restrâns al lui Trump. La conferinţa de anul trecut, Vance, pe atunci senator, a refuzat să se întâlnească cu Zelenski şi a declarat anterior că „nu îi pasă cu adevărat ce se întâmplă cu Ucraina, într-un fel sau altul”.
Dmitri Medvedev, vicepreședinte al puternicului Consiliu de Securitate al Federației Ruse, a calificat drept „prostii” declarațiile lui Volodimir Zelenski privind schimbul de teritorii în cadrul unor eventuale negocieri de pace.
Reacția lui Medvedev, fost președinte ale Rusiei și un aliat important al lui Vladimir Putin, vine după ce Zelenski a spus într-un interviu pentru The Guardian că ar putea schimba zonele cucerite în regiunea rusă Kursk pentru teritorii aflate sub ocupație rusă în Ucraina.
„Vom schimba un teritoriu pentru altul”, a declarat președintele ucrainean fără a spune ce zone va cere de la ruși: „Nu știu, vom vedea. Dar toate teritoriile noastre sunt importante, nu există unele prioritare.”
Dmitri Medvedev a reacționat pe canalul său de Telegram printr-un mesaj despre „pace prin impunerea forței”, „un concept care uneori funcționează”.
Forță care poate fi demonstrată „ca astăzi la Kiev, după sosirea rachetelor și dronelor noastre”, a spus oficialul rus, făcând referire la atacul aerian desfășurat miercuri dimineață. Potrivit oficialilor ucraineni, în Kiev au fost provocate mai multe incendii, un civil a murit și alți trei, printre care și un copil, au fost răniți.
Dar, a continuat Medvedev în obișnuitul său stil retoric agresiv de pe Telegram, „nici măcar astfel de acțiuni nu sunt capabile să limpezească complet creierul acelor clovni ilegitimi care, tremurând de frică și de sevraj, spun prostii în fața camerelor de filmat despre schimbul de teritorii”.
„Pentru astfel de oameni, singura modalitate de vindecare este să se simtă din nou ruși. La sfatul președintelui Statelor Unite”, a încheiat el, făcând referire la declarația de marți a lui Donald Trump în care a spus că „Ucraina ar putea fi rusă la un moment dat”.