Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, e ferm. Spune că nu va fi de acord cu mărirea subvenției Metrorex cu scopul de fi mărite astfel salariile angajaților de le metroul bucureștean.
Barna a subliniat acest lucru după ce sindicaliștii de la Metrorex au obținut marți, în urma negocierilor de la guvern, ca cei aproximativ 5.000 de angajaţi ai metroului să fie scutiţi de la prevederile ordonanţei ”trenuleţ”. Această scutire ar însemna ca salariații de la Metrorex să primească majorarea salariilor cu 1.050 de lei net, care a fost negociată la finalul anului trecut, când s-a semnat noul contract colectiv de muncă.
Întrebat dacă va fi de acord cu creșterea subvenției pentru Metrorex, cu scopul de a fi mărite salariile angajaților, ministrul Finanțelor a răspuns că nu. Demnitarul a spus că nu are ”nicio problemă” cu majorările salariale dacă în discuție sunt companii nesubvenționate.
”Nu există derogări (de la ordonanța ”trenuleț” – n.r.). Din punctul meu de vedere, nu văd de ce ar fi o derogare. (…) Din punctul de vedere al Ministerului Finanţelor, lucrurile sunt foarte simple şi foarte clare: atâta timp cât o companie de stat nu solicită subvenţii pentru a acoperi gaura din companie şi pentru a ridica nivelul veniturilor, (…) nu am nicio problemă să facă majorări salariale. Dacă cineva vine şi spune: nu pot să funcţionez în mod eficient, nu sunt profitabil, am nevoie de subvenţie, cineva să-mi dea bani ca să supravieţuiesc, atunci acel cineva care dă suplimentul, subvenţia, are tot dreptul să ceară cumpătare şi un alt tip de management al cheltuielilor”, a explicat, la euronews, ministrul Finanțelor.
În același context, Tanczos Barna a precizat, referitor la Metrorex, că a cerut acestei companii și Ministerului Transporturilor, care o are în subordine, ca ”subvenţiile să fie cât mai mici şi compania să fie cât mai profitabilă”.
La acest moment, un angajat Metrorex ia în mână, în medie, 7.500 de lei pe lună.