Ora de vară 2025. Anunţul de la Bruxelles care dă peste cap fusul orar. Ce se întâmplă cu schimbarea orei în weekend, dormim mai mult sau mai puţin?

Controversa trecerii la ora de vara naste din nou un scandal, asta pentru ca mult discutatul proiect de renunțare la schimbarea de oră nu se concretizează nici în anul 2025, în ciuda zvonurilor. Renunțarea la schimbarea orei de vară este un proiect discutat și agreat în Uniunea Europeană de mai mulți ani, insa nimeni nu il respecta.
Alina Costache
06 mart. 2025, 20:00
Ora de vară 2025. Anunţul de la Bruxelles care dă peste cap fusul orar. Ce se întâmplă cu schimbarea orei în weekend, dormim mai mult sau mai puţin?

Ora de vară 2025. Mult discutatul proiect de renunțare la schimbarea de oră nu se concretizează nici în acest an, în ciuda zvonurilor.  Renunțarea la schimbarea orei de vară este un proiect discutat și agreat în Uniunea Europeană de mai mulți ani. Schimbarea orei, care pentru mulți oameni reprezintă o problemă, a fost  dezbătută îndeșung la nivelul Uniunii Europene. Chiar Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la acest sistem, în urma unui sondaj la care au răspuns milioane de europeni cerând acest lucru.

Totuși, Bruxelles-ul se confruntă cu opoziția liderilor statelor membre, care nu au reușit să ajungă la un consens.

În România, ora se schimbă de două ori pe an pentru a beneficia mai mult timp de avantajele luminii solare naturale. Anul acesta, trecerea la ora de vară este anunțată pentru data de 30 martie 2025. În noaptea dintre 29 și 30 martie, la ora 03:00 se va face trecerea la ora 04:00. Astfel, la adoptarea orei de vară, vom dormi cu o oră în minus. Ziua de 30 martie 2025 va avea doar 23 de ore.

Când se schimbă ora în 2025. Trecerea la ora de vară înseamnă că dormim mai puțin

Obiectivul schimbării orei este de a valorifica la maximum lumina solară, însă unii specialiști afirmă că schimbarea orei poate avea efecte negative considerabile asupra sănătății pe termen lung. Cele mai multe țări europene adoptă schimbarea la ora de vară, cu excepția următoarelor state cum: Islanda, Belarus, Turcia și Rusia.

Impunerea orei de vară a avut mereu implicații economice. Un avantaj al trecerii la ora de vară este reducerea consumului de energie electrică. Studiile demonstează că trecerea la ora de vară reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 3,5%.

Pe de altă parte, există dovezi că numărul accidentelor de circulație este mai mic în condiții de oră de vară decât de oră de iarnă. Mulți șoferi preferă să conducă o maşină în timpul zilei, lumina oferită de razele soarelui creând un avantaj notabil.

Revenirea la ora de iarnă va avea loc pe 26 octombrie 2025, când ora 04:00 va fi retrogradată la ora 03:00. Astfel, lumina solară va fi prezentă pe cer un număr mai redus de ore, făcând ca nopțile să fie mai lungi. În momentul trecerii la ora de iarnă, beneficiem de o oră suplimentară de somn. Astfel, ziua de 26 octombrie 2025 va avea 25 de ore. În general ora de vară se face în ultimul week-end al lunii martie, iar ora de iarnă se adoptă în ultimul week-end al lunii octombrie 2025.

Ora de vară 2025. Medicii avertizează: “Apar dificultăți de concentrare”

În ultimul weekend din luna martie trecem la ora de vară 2025. Dormim mai puțin cu o oră, deoarece ora 3:00 devine ora 4:00 și, în acest context, privarea de somn poate cauza oboseală și dificultăți de concentrare pe parcursul zilei. Răzvan Lungu, medic atestat în somnologie, a declarat pentru Digi24 cum ne putem adapta mai ușor la schimbarea orei.

Citește și: Ce impact are trecerea la ora de vară asupra organismului. Vlad Ciurea: „Fie că vrem, fie că nu vrem, trebuie să ne ne adaptăm la acest ritm care este vital pentru organism”

În noaptea de sâmbătă, 29 martie 2025, spre duminică, trecem la ora de vară, iar asta înseamnă că vom da ceasurile înainte și vom dormi mai puțin cu o oră.

Când se schimbă ora în 2025

Se schimbă ora de două ori pe an în România, respectiv la sfârșitul lunii octombrie, când se face trecerea la ora de iarnă, și la sfârșitul lunii martie când trecem la ora de vară.

  • Trecerea la ora de iarnă presupune o noapte mai lungă, ora 4:00 dimineața devine ora 3:00.
  • Trecerea la ora de vară presupune o noapte mai scurtă, ora 3:00 dimineața devine ora 4:00.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară 2025

“Trecerea la ora de vară poate fi mai dificilă decât trecerea la ora de iarnă, deoarece apare privarea de somn de o oră, iar asta poate cauza oboseală, dificultăți de concentrare și dificultăți în a ne trezi dimineața pentru a începe programul obișnuit.

Aceste schimbari de o oră ne pot afecta ceasul interior care ne reglează alternanța somn-veghe, numit ritm circadian. Însă, este important de menționat că acest lucru nu este obligatoriu să se întâmple tuturor persoanelor.

În cazul în care vă este dificil să vă adaptați la schimbarea de oră,  încercați să mergeți la culcare cu câte 10 minute mai devreme, progresiv, în săptămâna de dinaintea schimbării de oră și, de asemenea, încercați să aveți un somn cât mai sănătos, respectând regulile de igienă și rutină.

Ora de vară 2025. Când dăm ceasurile înainte cu o oră şi când revenim la ora de iarnă

De asemenea, recomand să schimbați ora ceasurilor pe care le folosiți (cele care nu se ajustează automat), în seara de dinaintea apariției acestei schimbari de oră.
Este indicat și benefic să vă expuneți la lumina naturală a soarelui pe parcursul zilei, pentru a ajuta organismul să se adapteze mai ușor la schimbarea de oră.
acă, totuși, starea de somnolență persistă pe parcursul zilei, puteti recurge, dacă vă permite timpul și locația, să faceți episoade scurte de somn, de 20 de minute și nu mai mult, pentru a recupera o parte din energie” a declarat Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, atestat în somnologie.

Ce înseamnă o rutină de somn

“Adaptabilitatea la un program ține de fiecare persoană în parte și de modul cum își gestionează rutina zilnică.

Putem spune că este indicat să respectăm un program în ceea ce privește ora de somn (rutina), cu o oră de culcare și de trezire asemănătoare în fiecare zi, indiferent de ziua săptămânii.

Ora de culcare, ar fi bine să fie, aproximativ, până în ora 11 seara, iar ora de trezire poate varia în funcție de programul fiecăruia (de la 7 până la 9 dimineața)”.

Câte ore trebuie să dormim pe zi, în funcție de vârstă

Se trece la ora de vară

Se trece la ora de vară

„Necesarul de somn zilnic este variabil și depinde de vârsta fiecărei persoane în parte. Dacă, atunci când vorbim de bebeluși/copii mici, organismul are nevoie între 14 și 17 ore de somn/zi, odată cu înaintarea în vârstă, la viața de adult, un necesar, în medie, ar putea fi între 7 și 9 ore de somn/zi, iar la oamenii în vârstă, peste 65 de ani, intervalul poate fi între 6-8 ore de somn.

Acest interval orar este diferit în funcție de organismul fiecărei persoane în parte, nu putem spune că există o regulă scrisă care funcționează în fiecare caz la fel”, a mai precizat medicul atestat în somnologie.

Sunt indicate suplimentele cu melatonină pentru somn

„Medicamentele care conțin melatonină sunt printre puținele suplimente alimentare care au la bază și o serie de studii clinice în ceea ce privește eficacitatea lor. Acestea sunt recomandate/utile în dereglajul de ritm circadian.

Pot exista situații când medicul specialist recomandă, pe baza unui istoric medical, pentru perioade scurte de timp, administrarea suplimentelor cu melatonină. De exemplu, atunci când se călătorește în zone cu o diferență mare de fus orar. În acest caz, administrarea suplimentelor cu melatonină induce o stare de somnolență în momentul dorit”, a precizat medicul somnolog.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Luiza Melencu e vie?! Răsturnare totală de situație în dosarul Caracal: Cazul NU poate fi închis
Playtech.ro
Ce este interzis să faci de Sfântul Gheorghe pentru a nu avea ghinion. Atragi pagubă şi boală
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Veste neașteptată pentru pensionari. Pot scăpa de datoriile vechi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a decis limită pentru cei care achită numerar. Se justifică fiecare ban. Trebuie să prezinți dovada obligatoriu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Cine este femeia de care Papa Francisc a fost îndrăgostit în tinerețe. Refuzul care i-a schimbat traiectoria vieții Citeşte întreaga ştire: Cine este femeia de care Papa Francisc a fost îndrăgostit în tinerețe. Refuzul care i-a schimbat traiectoria vieții
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Divinitatea l-a ajutat să câștige la Loto: bărbatul care a dat lovitura cu numerele lăsate moștenire de la un verișor decedat