RCA 2025. Asigurarea auto obligatorie RCA devine din ce în ce mai scumpă pentru șoferii români, unii ajungând să plătească mii de lei anual pentru aceasta. De asemenea, mulți își vând mașina și nu știu că pot să își recupereze banii, însă este important să cunoască faptul că pot recupera o parte din banii pe poliță în acest caz.
Autoritatea pentru Supraveghere Fiscală (ASF) este responsabilă pentru stabilirea periodică a tarifelor de referință pentru RCA, care variază în funcție de mai mulți factori, precum zona de înregistrare a vehiculului și puterea motorului.
Prețurile pentru RCA au crescut substanțial, iar în zona București-Ilfov tariful minim de referință a ajuns la 1.844 de lei pe an, aplicabil șoferilor între 51 și 60 de ani, cu mașini de maximum 50kW. În restul țării, tariful minim este de 1.064 de lei pentru aceeași categorie de vehicule și șoferi.
Citește și : Asirom lansează primul RCA pe card. Șoferii vor putea să efectueze mai multe operațiuni direct de pe telefon
Ca de fiecare dată, cele mai mari creșteri vor fi pentru șoferii tineri cu mașini puternice. Șoferii din București și Ilfov plătesc, în medie, cu aproximativ 1.500 de lei mai mult decât cei din alte județe, iar tinerii sub 30 de ani ajung să plătească aproape dublu față de alte categorii de vârstă, din cauza riscului mai mare de accidente.
Există posibilitatea de a recupera o parte din banii de pe asigurare dacă ați vândut mașina, iar procedura este foarte simplă. Trebuie numai să depuneți o cerere la compania de asigurări unde a fost încheiată polița.
Banii primiți vor fi cei pentru lunile rămase de asigurare. Spre exemplu, dacă ați încheiat o asigurare pe 1 ianuarie și ați vândut mașina pe 1 februarie, veți primi banii echivalenți pe lunile rămase până la sfârșitul anului.
Citește și : Vești proaste pentru românii care vor dori să cumpere o Dacia anul acesta. Cât costă Jogger, Sandero, Duster și Logan
Fiecare companie de asigurări are propriul formular pentru solicitare, iar acesta poate fi completat, în unele cazuri, chiar în mediul online.
Pentru a primi această rambursare, trebuie ca, în perioada de valabilitate a asigurării, asiguratul să nu fi solicitat plata unor daune.