”Toate construcțiile și înțelegerile politice de la Revoluția Americană, urmată de Revoluția Franceză, din secolul XVIII încoace, menite să dea drepturi fiecărei ființe umane și fiecărei națiuni, indiferent de puterea pe care o are, se descompun rapid.
Organizațiile mondiale, ONU, Curtea Penală Internațională, Organizația Mondială a Sănătății, acordul pentru climă de la Paris, legislația relațiilor dintre state care să prevină agresarea celor mai slabi de către cei puternici, nu mai fac doi bani. Singura lege: tradiționalul, strămoșescul, preistoricul raport de forțe bazat pe armate. Regulile democratice interstatale stabilite prin Conferința de la Helsinki 1975 sunt pulverizate. Democrațiile europene gem sub asaltul extremismului naționalist dictatorial.
Israelul, având în spate anii `30 și `40, milioanele de evrei exterminați, s-a temut de mult că asta se va întâmpla, așa că are cea mai puternică armată din lume raportat la teritoriu și populație – e greu de înghițit pentru oricine.
China vede o mare ocazie de a obține ce n-a reușit Japonia în al doilea război mondial: dominația Beijingului asupra Asiei.
Putin vrea, în compensație pentru destrămarea URSS, sfărâmarea Uniunii Europene. Trump e de acord, vrea să împartă țările Europei la bucată cu Putin”, consideră CTP, după discuțiile din Donald Trump și Vladimir Putin, într-un articol semnat în Republica.
Jurnalistul spune că, după 250 de ani, planeta se întoarce la „ordinea dictatorială naturală a haitei: cei slabi se supun celor puternici sau mor. Omul recade spre animal”.
Citește și: Zelenski propune un schimb de teritorii cu Putin. Reacţie dură a Moscovei
În opinia gazetarului, în această nouă conjunctură, șansa României este apropierea de SUA.
”Singura șansă a României suverane: să încerce să convingă Washingtonul că îi suntem buni la ceva, ca să ne țină prin curte. Toată filosofia libertății și dreptății se reduce acum la o propoziție, tot strămoșească: oricum ar fi, America e un boier mai bun decât Rusia”, mai spune CTP.