Ministrul Educației, Daniel David, a ținut să precizeze că ”vreau să abordez lucrurile serios, pentru a nu face reforme de dragul reformelor și după moftul sau dorințe idiosincratice, justificate de înțelegeri sau experiențe personale limitate pe care ministrul le are în ceea ce privește sistemul”.
Daniel David a spus că ”voi începe cu un diagnostic bazat pe științele psihoeducaționale și politice, care va susține apoi propuneri bazate pe dovezi, care pot rămâne ca un angajament pentru sistem pe care nu-l poate refuza niciun ministru serios, indiferent de culoarea politică. Voi face acest diagnostic până în luna mai. (…) În plus, vom adopta o serie de acte subsecvente legilor organice, pentru a facilita această funcționare, iar mai concret voi angaja două proiecte mari și presante, și anume planurile-cadru pentru liceu și indicatorii de performanță pentru veniturile profesorilor”, potrivit Tribuna Învățământului.
Citește și: Structura anului școlar 2025 – 2026. Când este prima zi de şcoală, cum sunt programate vacanţele
Ministrul Daniel David a subliniat că salariile profesorilor trebuie să aibă o serie de standarde minimale de performanță, care, dacă nu sunt îndeplinite, vor atrage unele consecințe.
„Salarizarea trebuie să fie una decentă – ex. convergentă prin anii de școală cu cea din domeniul sănătății – pentru a arăta rolul pe care îl dăm educației/profesorului în societate și pentru a-i atrage și a-i păstra în sistem pe cei mai buni absolvenți. Salariul trebuie însă să aibă o serie de standarde minimale de performanță, care, dacă nu sunt îndeplinite, vor atrage unele consecințe. Dincolo de salariu, trebuie să gândim o serie de indicatori de performanță – de meritocrație și incluziune – care să diferențieze veniturile cadrelor didactice”, a precizat Daniel David.