Platformele online din Uniunea Europeană (UE) vor trebui să plătească TVA, până în 2030, pentru serviciile furnizate prin intermediul infrastructurii lor, în cazurile în care furnizorii individuali nu percep TVA.
Hotărârea referitoare la obligativitatea acestei plăți a fost aprobată, miercuri, de Parlamentul European, care a aprobat astfel modificările Directivei TVA propuse de statele membre în noiembrie 2024.
Prin această măsură se urmărește eliminarea concurenței neloiale și combaterea fraudei în materie de TVA, simplificându-se totodată procesele administrative pentru întreprinderile care desfășoară activități transfrontaliere, notează economica.net.
Comisia Europeană estimează că beneficiile economice ale măsurii sunt substanțiale. Astfel, s-a calculat că statele membre vor recupera până la 11 miliarde de euro din pierderea de venituri din TVA în fiecare an.
Mai mult, companiile vor economisi, anual, 4,1 miliarde de euro în următorii zece ani în ceea ce privește costurile de conformitate și 8,7 miliarde de euro în ceea ce privește costurile de înregistrare și administrative, tot pe o perioadă de zece ani.
Potrivit unui comunicat resmis de Parlamentul European, noua regulă privind TVA va pune capăt unei ”distorsiuni a pieței”, deoarece serviciile similare furnizate în economia tradițională sunt deja supuse acestei taxe.
Citește și Anunțul momentului de la PPC, E.ON sau Hidroelectrica. Ce se întâmplă cu facturile din februarie
Actualizarea Directivei afectează în special sectoare precum închirierea de locuințe pe termen scurt și transportul rutier de călători, în care platformele digitale au remodelat semnificativ dinamica pieței. Platforme precum Uber și Airbnb s-ar putea confrunta cu costuri mai mari, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor serviciilor, mai notează sursa citată.
Cu toate acestea, statele membre ale UE vor avea posibilitatea de a excepta întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) de la această cerință, o măsură pe care Parlamentul European a susținut-o în mod activ, cu scopul de a proteja întreprinderile mici.
Această regulă se aplică în cazurile în care furnizorii individuali de servicii nu percep deja TVA. Obiectivul este de a uniformiza condițiile de concurență între furnizorii de servicii digitale și cei tradiționali. În prezent, întreprinderile care oferă servicii similare în sectoarele tradiționale sunt supuse TVA, în timp ce platformele online au putut adesea să funcționeze în temeiul unor norme fiscale diferite, creând distorsiuni ale pieței.
De asemenea, actualizarea va digitaliza pe deplin obligațiile de raportare a TVA pentru tranzacțiile transfrontaliere până în 2030, întreprinderile emițând facturi electronice pentru tranzacțiile transfrontaliere între întreprinderi și raportând automat datele către administrația lor fiscală. Decidenții europeni susțin că autoritățile fiscale ar trebui să fie astfel într-o poziție mai bună pentru a combate frauda în materie de TVA.
Pentru a simplifica sarcina administrativă a întreprinderilor, normele consolidează ghișeele unice online pentru TVA, astfel încât un număr și mai mare de întreprinderi cu activitate transfrontalieră vor putea să își îndeplinească obligațiile în materie de TVA prin intermediul unui singur portal online și într-o singură limbă.
Veniturile din TVA depășesc anual 1.000 de miliarde de euro în UE, reprezentând aproape o cincime din totalul impozitelor colectate.