Regulile TVA se schimbă! Până când trebuie dați banii

Schimbarea importantă în privința taxei pe valoarea adăugată (TVA)! A fost decisă de Parlamentul European, iar banii aferenți acestei taxe trebuie dați până în 2030.
Irina Dumitrescu
13 feb. 2025, 15:19
Regulile TVA se schimbă! Până când trebuie dați banii

Platformele online din Uniunea Europeană (UE) vor trebui să plătească TVA, până în 2030, pentru serviciile furnizate prin intermediul infrastructurii lor, în cazurile în care furnizorii individuali nu percep TVA.

Hotărârea referitoare la obligativitatea acestei plăți a fost aprobată, miercuri, de Parlamentul European, care a aprobat astfel modificările Directivei TVA propuse de statele membre în noiembrie 2024.

Prin această măsură se urmărește eliminarea concurenței neloiale și combaterea fraudei în materie de TVA, simplificându-se totodată procesele administrative pentru întreprinderile care desfășoară activități transfrontaliere, notează economica.net.

Comisia Europeană estimează că beneficiile economice ale măsurii sunt substanțiale. Astfel, s-a calculat că statele membre vor recupera până la 11 miliarde de euro din pierderea de venituri din TVA în fiecare an.

Mai mult, companiile vor economisi, anual, 4,1 miliarde de euro în următorii zece ani în ceea ce privește costurile de conformitate și 8,7 miliarde de euro în ceea ce privește costurile de înregistrare și administrative, tot pe o perioadă de zece ani.

Potrivit unui comunicat resmis de Parlamentul European, noua regulă privind TVA va pune capăt unei ”distorsiuni a pieței”, deoarece serviciile similare furnizate în economia tradițională sunt deja supuse acestei taxe.

Citește și Anunțul momentului de la PPC, E.ON sau Hidroelectrica. Ce se întâmplă cu facturile din februarie

Actualizarea Directivei afectează în special sectoare precum închirierea de locuințe pe termen scurt și transportul rutier de călători, în care platformele digitale au remodelat semnificativ dinamica pieței. Platforme precum Uber și Airbnb s-ar putea confrunta cu costuri mai mari, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor serviciilor, mai notează sursa citată.

Cu toate acestea, statele membre ale UE vor avea posibilitatea de a excepta întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) de la această cerință, o măsură pe care Parlamentul European a susținut-o în mod activ, cu scopul de a proteja întreprinderile mici.

Această regulă se aplică în cazurile în care furnizorii individuali de servicii nu percep deja TVA. Obiectivul este de a uniformiza condițiile de concurență între furnizorii de servicii digitale și cei tradiționali. În prezent, întreprinderile care oferă servicii similare în sectoarele tradiționale sunt supuse TVA, în timp ce platformele online au putut adesea să funcționeze în temeiul unor norme fiscale diferite, creând distorsiuni ale pieței.

De asemenea, actualizarea va digitaliza pe deplin obligațiile de raportare a TVA pentru tranzacțiile transfrontaliere până în 2030, întreprinderile emițând facturi electronice pentru tranzacțiile transfrontaliere între întreprinderi și raportând automat datele către administrația lor fiscală. Decidenții europeni susțin că autoritățile fiscale ar trebui să fie astfel într-o poziție mai bună pentru a combate frauda în materie de TVA.

Pentru a simplifica sarcina administrativă a întreprinderilor, normele consolidează ghișeele unice online pentru TVA, astfel încât un număr și mai mare de întreprinderi cu activitate transfrontalieră vor putea să își îndeplinească obligațiile în materie de TVA prin intermediul unui singur portal online și într-o singură limbă.

Veniturile din TVA depășesc anual 1.000 de miliarde de euro în UE, reprezentând aproape o cincime din totalul impozitelor colectate.

Citește și Noua Casă 2025. Vești proaste pentru tinerii care intenționau să-și cumpere o locuință. Se taie bugetul

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Rețetă de burgeri din cartofi și cașcaval. Alternativa perfectă pentru înlocuirea cărnii
Bzi.ro
Andra a avut parte de o surpriză neașteptată în Canada! Ce a făcut un mare campion
Fanatik.ro
Tezaurul descoperit la malul Mării Negre. Aceasta este necropola care a uluit Europa
Capital.ro
Udrea și Băsescu au înlemnit. Anunțul care îi îngroapă definitiv. Totul s-a terminat acum
Playtech.ro
Oraşul din România care nu se mai opreşte din dezvoltare. A luat un avânt serios în....
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Moscova înoată în fecale. Locuitorii cer disperați ajutorul șefului de la Kremlin: „Dragă Vladimir Vladimirovici, toate speranțele noastre sunt în tine!”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
10 fructe bogate în fibre, care te ajută să slăbești. Ce alte beneficii au pentru sănătate
Spynews
De ce nu ar putea Mihai Petre să fie concurent la Te cunosc de undeva! Juratul a dezvăluit ce frici ar avea: ”Nu mă simt stăpân”
Evz.ro
Veste mare pentru acești pensionari. Pot câștiga mai mulți bani
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Ajutorul de deces crește în 2025! Cât vor ajunge să primească românii asigurați
Cancan.ro
Mihai Bendeac, la Antena 1 în 2025. Asta e știrea anului în mass-media: „Creier, bă, creier”
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Final pentru Călin Georgescu. Va fi înlocuit. I se pregătește lovitură de grație
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
Cum s-a petrecut, de fapt, tragedia din Mureș? Surioarele de 2 și 3 ani, care au căzut în apa înghețată a unui bazin de acumulare, au murit la spital
substantial.ro
Viktor Orban critică declarația UE privind sprijinul pentru Ucraina, numind-o ‘mărturie tristă’ a leadershipului european
MediaFlux
RUSIA, în CULMEA FERICIRII după decizia lui TRUMP! Lovitură majoră pentru UE și UCRAINA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?