Este necesară o „analiză istorică exactă” a „posibilității împărțirii teritoriale a Ucrainei între statele vecine”, a declarat directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin.
Narîșkin a spus, joi, în cadrul mesei rotunde „De la Harkov la Ujgorod: istoria conflictelor și compromisurilor teritoriale”, că încep discuții despre teritoriile Ucrainei pe fondul „prăbușirii inevitabile” și susține că Polonia „se uită îndeaproape” la Liov, iar „partea din teritoriul Basarabiei și Bucovinei de Nord continuă să prezinte interes pentru România”, scrie TASS.
Citește și: CTP: „Trump vrea să împartă țările Europei la bucată cu Putin”
„Polonia, care în secolul trecut a fost supranumită ‘hiena Europei’, a fost întotdeauna cel mai consecvent pretendent la așa-numitele sale cruci estice. Autorul acestui termen aparține primului ministru al Marii Britanii, Churchill. Acum Polonia se uită la Lviv și, în general, nu fără motiv”, a spus el.
Presa rusă a speculat diversele tensiuni dintre Ucraina și țările vecine. „Tensiunile din relațiile Ucrainei cu Polonia, Ungaria și România sunt în creștere, ceea ce ar putea duce la schimbări geopolitice grave”, relatează portalul rus Izvestia.
Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, spune că Ucraina de facto s-a format doar în perioada sovietică „de pe pământurile mai multor state vecine, anexate bazei teritoriale istorice rusești”, iar pe fondul situației actuale „pretutindeni, mai ales în Europa de Est, au existat declarații conform cărora, din cauza prăbușirii inevitabile a Ucrainei, pământurile acesteia vor merge către țările vecine”.
„Astfel, istoria formării granițelor în Europa de Est lasă un spațiu larg pentru discuții științifice, ale căror concluzii pot fi solicitate în dezvoltarea ulterioară a deciziilor juridice internaționale”, a concluzionat șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei.
Narîșkin a vorbit și despre pretențiile Ungariei asupra teritoriului Transcarpatiei, parte din Ucraina: „Transcarpatia făcea parte din Regatul Ungar din secolul al XI-lea. Conducerea sovietică nu a adus acolo populația maghiară, ci a anexat teritoriul împreună cu oamenii care au locuit aceste meleaguri”.