UPDATE: Cutremur în România. Seismologii au revizuit în creștere la 4,4, de la 4,2, magnitudinea cutremurului produs joi, la ora locală 22:44, în județul Buzău, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
De asemenea, a fost revizuită și adâncimea la care a avut loc cutremurul, respectiv 119,4 kilometri, față de 140 de kilometri anterior.
Primele informații au fost transmise de specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
În ziua de 13 Februarie 2025, la ora 22:44:55 (ora locală a României), s-a produs în Zona Seismică Vrancea, Buzău un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 140.0 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55km SE de Sfantu-Gheorghe, 60km NV de Buzau, 61km E de Brasov, 63km V de Focsani, 77km N de Ploiesti.
Seismul s-a simțit ușor în București.
Cutremur cu magnitudinea 7,6. Imagini înfiorătoare dintr-un supermarket / VIDEO
Gheorghe Mărmureanu, cercetător științific, a dorit să facă unele precizări, exclusiv pentru Click!, privind valul de seisme din insula Santorini, Grecia: „Nu vă îngrijorați, acele cutremure sunt locale, nu au nicio legătură cu România. Eu am fost în foarte multe locuri din lume, pentru studii, dar în Santorini nu am mers tocmai pentru că nu ne afectează direct, sub nicio formă, chiar dacă par oarecum aproape de noi. Acolo, în Santorini, este o poveste mai veche, de-a lungul vremii s-a tot înregistrat o activitate seismică frecventă.
Singura noastră grijă să fie Vrancea! Numai Vrancea zgâlțâie serios România, de aici au pornit cutremurele puternice, precum cel din 4 martie 1977, de peste 7 grade pe scara Richter. Cred însă că, potrivit calculelor, în următorii 5 ani, Vrancea va sta cuminte. Vor mai fi seisme în România, dar nu de intensitate foarte mare. Nici cutremurele din Turcia nu ne afectează, să nu se mai sperie românii. Unda seismică o virează, de la Istanbul, spre Africa de Nord, nu vine spre noi”.
„Nu vă speriați! Un cutremur mare, ca în 1802, de 7,9-8,2 grade pe scara Richter nu va fi prea curând. Unda sa de șoc s-a resimțit atunci și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee. Noroc că a fost foarte adânc și că nu a produs pagube majore. Vor fi cutremure mici și dese, asta e bine, astfel se evită un seism major”, a mai menționat Gheorghe Mărmureanu,