Sistemul de achiziție online, prin Ghișeul.ro, va fi disponibil atât pentru românii din țară, cât și pentru Diaspora, ceea ce reprezintă o premieră. Facilitatea ar putea fi disponibilă cel mai devreme din martie 2025. Astfel, vor putea fi folosite pentru subscrieri din străinătate doar cardurile emise în anumite țări, care vor fi precizate pe o listă oficială. Pe listă se vor afla toate statele din Uniunea Europeană, potrivit Profit.ro.
Criteriul pe baza căruia o țară intră sau nu pe listă este cel al costurilor cu procesarea tranzacțiilor, având în vedere că la aceste tranzacții, la fel ca la subscrierile realizate la Tezaur prin Poștă, Ministerul Finanțelor suportă costurile de procesare.
Anterior, ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, a precizat că statul a împrumutat direct de la populație, prin titluri de stat, suma de 31,5 miliarde de lei în anul 2024. Suma, în creștere cu 46% față de 2023, este un record și reprezintă 12,5% din suma totală împrumutată de către Guvern în 2024, de 250 miliarde de lei.
Oficialul guvernamentul a precizat, la momentul respectiv, că vrea o promovare mai intensă a acestui instrument de finanțare a statului, pe care îl consideră „varianta cea mai bună din punct de vedere al cetățenilor și al ministerului”.
De altfel, noul sistem pentru Diaspora a fost anunțat de anul trecut, în aprilie, de către Ștefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului. În primă fază, planul Finanțelor viza ca achizițiile online să înceapă încă din 2024, dar lansarea a fost amânată în mai multe rânduri.
Noua facilitate ar urma să extindă programul Tezaur cu scopul de a permite plata cu cardul și achiziția fără condiționare de rezidență și CNP, precum și achiziții ale românilor din Diaspora.
Ministerul român al Finanțelor se împrumută direct de la populație prin programele Fidelis Tezaur. La ora actuală, programul Fidelis oferă la vânzare titluri de stat populației prin intermediul Bursei de Valori București, în timp ce programul Tezaur dă posibilitatea achiziției de titluri prin intermediul unităților Trezoreriei și ale Poștei Române.
Pentru programul Tezaur s-a lansat, la începutul anului 2022, o componentă de subscriere online, dar aceasta este greoaie și greu accesibilă investitorilor din afara țării, fiind condiționată inclusiv de rezidență.