Cartel Alfa a precizat că a sesizat Avocatul Poporului la începutul anului în legătură cu această ordonanță, întrucât aceasta „prin care anumite drepturi (pensie, salarii, negocieri colective) erau fie înghețate sau modificate substanțial”. Alte organizații au înaintat sesizări similare ulterior. Printre principalele nemulțumiri exprimate de petiționari se numără prevederea ce suspendă indexarea pensiilor în anul 2025, menținând valoarea punctului de referință la 81 de lei și amânând aplicarea prevederilor privind creșterea anuală până în 2026.
„Această măsură este considerată de mulți neconstituțională, deoarece afectează drepturile pensionarilor și introduce incertitudine legislativă”, se arată în comunicatul sindicaliștilor.
Printre problemele semnalate de petiționari se numără și faptul că ordonanța „ridică probleme de legalitate și de separare a puterilor în stat”, întrucât modifică o lege organică printr-un act normativ de urgență.
„Problema modificării este foarte îngrijorătoare deoarece reproduce situația Legii 153/2017 privind salarizarea în sistemul bugetar care a fost alterată de diversele ordonanțe de urgență ce-au înghețat cuantumul sporurilor la anul anterior”, subliniază Cartel Alfa.
Sindicaliștii au explicat că sporurile bugetarilor au rămas la nivelul anului 2018, chiar dacă salariile au crescut considerabil în ultimii ani, iar „aceeași situație se regăsește și la indemnizația de hrană care ar trebui să fie egală cu nivelul a două salarii minime pe țară (anual), dar a rămas blocată la 2019”.
Petiționarii și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la lipsa predictibilității și stabilității legislației fiscale, afirmând că aceasta „afectează încrederea cetățenilor în stat”. Sindicaliștii au adăugat că „au existat repetate garanții că pensiile vor crește, în efect respectându-se prevederile din Legea 360/2023, aspect care a fost ignorat în momentul în care ordonanța de urgență a fost aprobată”.
Totodată, Cartel Alfa critică justificarea caracterului „situației extraordinare” utilizată pentru adoptarea acestei ordonanțe.
„România se află într-o procedură de deficit încă din 2020, care a fost amânată din cauza pandemiei, iar ulterior reluată. În 2018, anul în care OUG 114/2018 îngheța nivelul sporurilor, aceeași „situație extraordinară” era invocată pentru a justifica schimbările”, se precizează în comunicatul sindicatului.
Conform acestora, „situația excepțională arată ca regulă în România”.
În plus, conform datelor prezentate, „situația excepțională” în care România se află durează de 16 ani, timp în care deficitul bugetar a fost constant prezent.
Citește și: Anunț important pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu salariile, se schimbă LEGEA
„În perioada 2013 – 2018 a fost sub pragul de 3% (Tratatul de la Maastricht) – fapt care nu a declanșat procedura aplicabilă deficitelor excesive. Din 2020, România se află într-o procedură de deficit excesiv care vizează scăderea deficitului sub pragul de 3%”, se mai arată în document.
În ceea ce privește răspunsul Avocatului Poporului la această sesizare, sindicatul subliniază că acesta a considerat că modificările din ordonanță sunt legale: „Soluția rămâne la nivelul Parlamentului de-a anula sau modifica ordonanța de urgență, lucru puțin probabil”.
În prezent, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 156/2024 (L8/2025) se află în dezbatere la Senat, Parlamentul având posibilitatea de a respinge sau modifica acest act normativ. Sindicaliștii nu sunt însă optimiști cu privire la un astfel de scenariu.
„Pe această cale s-ar putea corecta un posibil exces de zel al guvernului, doar că partidele care-i susțin pe cei de la guvernare sunt aceleași de la Senat. O anulare a ordonanței trenuleț la Parlamentului este mult prea puțin probabilă, având în vedere că în trecut acesta lucru nu s-a întâmplat vreodată”, conchide Cartel Alfa.