„Mai nou, suspecţii pot să vă solicite, pentru a vă cumpăra maşina de cusut, să viraţi sume mari de bani într-un anumit cont bancar, în schimbul unor aşa-zise taxe de curierat, de legalizare, de traducere autorizată sau de expertizare. Infractorii profită de anumite legende de pe piaţă, potrivit cărora maşinile de cusut străine ar avea o valoare foarte mare, dată de aliajul de platină pe care l-ar conţine, sau pentru că seriile lor combinate ar da anumite numere ale unor conturi din străinătate, aparţinând evreilor deportaţi în al Doilea Război Mondial”, se arată într-un comunicat de presă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sălaj, potrivit Agerpres.
Autorii înşelăciunilor cu maşini de cusut susţin că sunt colecţionari şi oferă preţuri foarte mari pentru maşini de cusut vechi, în municipiul Zalău şi în alte localităţi din judeţ existând anunţuri publicitare prin care „colecţionari străini” oferă între 25.000 şi 50.000 de euro în schimbul unor maşini de cusut vechi, care au o anumită serie.
„În spatele acestor anunţuri, se ascund firme fictive sau persoane care folosesc cartele telefonice pre-pay pentru comunicarea cu clienţii potenţiale victime ale înşelăciunii. În privinţa modului de operare, suspecţii afirmă că intenţionează să vă cumpere maşina de cusut, dar numai împreună cu perechea ei, pe care o puteţi achiziţiona de la o persoană ale cărei date vi le pot furniza chiar ei, în realitate fiind un complice. În consecinţă, falşii colecţionari oferă numărul de telefon al persoanei care îşi vinde maşina de cusut, la preţuri cuprinse între 2.000 – 3.000 de euro. Astfel, victima plăteşte bani grei pe un obiect inutil, pentru că de aici încolo, „colecţionarul” nu va mai răspunde la telefon, pentru a cumpăra cele două maşini de cusut”, avertizează reprezentanţii IPJ Sălaj.