În prezent, unitatea sanitară are nevoie urgentă de trei medici pentru secția de pediatrie și doi pentru Ambulator, în timp ce liniile de gardă sunt completate cu dificultate de medici din alte spitale.
În speranța de a găsi colegi dispuși să se alăture echipei, medicul Ionuț Albu a postat un mesaj de angajare inedit pe siteurile de specialitate.
„Bună seara. Sunt Domnul Cucu. Nu dau bani, dar dau de lucru. Aşa că dacă sunteţi medici pediatri specialişti, primari sau rezidenţi anul V, caut să angajez la spitalul judeţean „Sf. Pantelimon” Focşani. Avem libere 3 posturi în secţie şi 2 în ambulator. Remuneraţie mică, după buget. Mulţumesc.”, se arată în anunț.
Medicul a explicat că încearcă de luni întregi să atragă specialiști, însă fără succes, chiar dacă a publicat mai multe anunțuri pe care le consideră „de cea mai mare seriozitate”, potrivit News.ro.
El a evidențiat și motivele pentru care tinerii medici evită să lucreze în spitalele publice, punctând importanța unor facilități suplimentare care ar putea atrage specialiști.
„Eu dacă aş fi tânăr acum şi aş vrea să lucrez într-un spital, aş vrea totuşi să mi se ofere şi nişte facilităţi, tinerii de obicei au şi ei nevoile lor, au nevoie de locuinţă de serviciu, au nevoie de o primă de instalare, au nevoie de o decontare de transport eventual, dacă nu sunt din localitate, cu care să-i mai ajutăm pe lângă salariul pentru munca prestată. A doua chestie ar fi plata gărzilor. Am văzut în alte spitale, la un număr de gărzi, 3, 4, 5 mai multe, să primeşti o primă, în funcţie de performanţa fiecăruia.”, a spus acesta.
În ceea ce privește remunerația gărzilor, medicul a detaliat sumele pe care le primesc doctorii pentru orele lucrate, subliniind că acestea sunt insuficiente pentru a motiva personalul.
„O gardă de săptămână este în jur de 600 de lei la medic primar, la medicul rezident este în jur de 300 de lei, o gardă. O gardă de weekend este în jur de 1000 de lei, o gardă de sâmbătă are cele mai multe ore, 24 de ore de weekend, duminica sunt 16 ore de weekend şi restul de săptămână, cum ar fi, de la 12 noaptea, luni. Cu trei consultaţii în privat ţi-ai făcut o gardă, lumea evită. Dacă ar fi un pic mai stimulat sistemul, am atrage medici.”, a mai explicat medicul.
Deși situația rămâne critică, anunțul publicat de șeful secției de pediatrie pare să fi avut un prim efect. Potrivit acestuia, la scurt timp după ce a lansat apelul, un medic rezident din Iași și-a manifestat interesul de a veni la Spitalul din Focșani.