Crin Antonescu dă exemplu un cunoscut, „nea Vasile”, descriindu-l ca un om muncitor, mereu gata să ajute. Antonescu subliniază că persoane ca „nea Vasile” sunt respectuoase și își doresc să fie tratate cu demnitate și umanitate, contrazicând ideea că oamenii ar merita soarta care le este dată, indiferent de circumstanțele lor.
Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, transmite, într-un clip electoral, motivele pentru care nu este de acord cu sintagma „ne merităm soarta”, folosită adesea de români. Acesta dă exemplu o cunoștință, „nea Vasile”, pe care îl descrie ca pe un om care muncește mereu și ajută pe toată lumea. Antonescu susține că toți oamenii ca „nea Vasile” oferă respect și vor să fie „trataţi omenește”.
„Eu nu cred că ne merităm soarta. Pe nea Vasile îl ştiu de 35 de ani. Munceşte şi duminică, şi miercuri seara, şi vineri la 5 dimineaţa. Munceşte în nouă degete, unul şi l-a pierdut şlefuind piatra. Nea Vasile a fost şofer, e tâmplat, sudor, zidar, instalator, grădinar strălucit. Face un vin splendid, negru şi tare, şi ţuică. Nea Vasile nu poate să zică «nu», aşa că toată lumea trage de el să le repare una şi alta. Nea Vasile are şi serviciu, cară şi mobilă şi merge şi la înmormântări”, relatează Crin Antonescu în clipul electoral.
Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale a adăugat că ţara este plină de oameni ca nea Vasile, oameni care „nu urlă pe reţelele de socializare” şi care nu se ceartă cu vecinul „de la politică”.
„Nea Vasile zice «săru mâna» şi se bucură de tot ce i-a dat Dumnezeu, zicând «Şi bune şi rele, le-am primit împăcat, că sunt alte mele». Mi-e drag de nea Vasile pentru că e prost de bun şi sunt atât de puţini oameni proşti de buni pe lume, nu se mai fac oameni ca el. El o să moară muncind, reparând o chiuvetă sau dând nişte găuri în zidurile unora, nici o zecime de oameni ca el. Când îi aud pe ăia care se plâng şi spun «ne merităm soarta», mă gândesc la nea Vasile şi zic: nici vorbă. Pentru că e plină ţara de oameni ca el, ăia care tac şi fac, neauziţi în zgomotul groaznic al urii. Oameni care nu urlă pe reţelele de socializare şi nu se ceartă cu vecinul de la politică, oameni care merg dimineaţa cu nepoţeii la şcoală şi îi pupă părinteşte pe frunte. Şi oamenii ăştia, se ştiu ei, vor să fie doar trataţi omeneşte. Ei oferă respect şi vor să primească acelaşi tratament, chiar dacă nu se mai fac oameni csa ei şi ca nea Vasile în zilele noastre”, a mai precizat Crin Antonescu.
Pe de altă parte, Crin Antonescu vrea ca președintele interimar Ilie Bolojan să contacteze Administrația Trump și să spună că vor avea loc alegeri democratice în România.
„Dacă preşedintele Iohannis nu a făcut-o, Ilie Bolojan e obligat să o facă. Intervenţia domnului J.D. Vance a fost corectă. Preşedintele Klaus Iohannis trebuia să se implice direct în lămurirea argumentelor din spatele deciziei CCR. Nu s-a putut. Acum, Ilie Bolojan, din postura de preşedinte interimar, trebuie să contacteze la vârf administraţia americană şi să explice de ce s-au anulat alegerile şi că nu există niciun dubiu că vor fi alegeri democratice în România”, a scris politicianul în mediul online.
Cât despre instituţiile de apărare a democraţiei, Crin Antonescu consideră că vicepreşedintele american are dreptate: „S-au făcut prea puţine pentru a se împiedica un astfel de atac. S-a întărit dinspre Washington ideea că autorităţile din România trebuie să dea toate explicaţiile. Atenţie, nu trebuie să le dăm fiindcă le-a cerut J.D. Vance, ci pentru opinia publică românească. Noi trebuie să ne întărim democraţia şi să ne sporim imunitatea împotriva interferenţelor în alegeri, nu pentru că ne-o cer mai marii lumii, ci pentru noi”.