Cafeaua este cea mai populară băutură din lume, alături de ceai și, firește, de apă. Zilnic, în lume se beau două miliarde de cești de cafea, ceea ce ar înseamna că un om din patru se răsfață cu această băutură la fiecare 24 de ore.
Cafeaua, s-a demonstrat, are multe beneficii: reduce stresul, alungă depresia și poate ajuta chiar la scăderea în greutate. Datorită conținutului ridicat de cofeină, aceeași băutură mărește atât vigilența, cât și nivelul de energie al organismului. Și tot cafeaua este asociată cu reducerea riscurilor de afecțiuni precum boala Parkinson sau diabetul de tip 2.
Dacă este preparată la ibric, cafeaua poate deveni însă un inamic al sănătății, din cauza a două substanțe care favorizează depunerea grăsimilor pe vasele de sânge. Substanțele respective, arată studii recente, sunt cafestol și kahweol, care se regăsesc în uleiurile naturale din cafea, notează retetesivedete.
Acestea fiind descoperite, cercetătorii recomandă să trecem cafeaua printr-un filtru de hârtie înainte de a o bea. În acest fel, mare parte din cantitatea de cafestol și kahweol va fi reținută și astfel va fi redus nivelul de colesterol.
Tot cercetătorii spun să nu fierbem prea mult cafeaua, pentru a evita eliberarea de substanțe amare care pot irita stomacul.
Se recomandă atenție și la apa folosită la preparare, care poate afecta gustul cafelei. Ideală este apa filtrată sau purificată, pentru a reduce acumularea de minerale.
Cât privește gustul perfect, acesta s-ar obține din cafea de bună calitate, proaspăt măcinată.