Indemnizație de șomaj 2025. Românii care au fost concediați pot beneficia de indemnizația de șomaj, statul fiind obligat să acopere o sumă care îi poate ajuta foarte mult, până la găsirea unui nou loc de muncă. Foarte mulți români care au fost vizați de restructurări iau în calcul această posibilitate, iar indemnizația poate fi de ajutor.
Mii de români angajați fie la stat, fie în mediu privat, se așteaptă la ce este mai rău în cazul în care sunt disponibilizați, în contextul în care 2025 se prefigurează ca fiind un an al crizei. Prin urmare, se așteaptă multe concedieri.
Sistemul bugetar este destul de fragil, anunțându-se tăieri masive de posturi, chiar în Parlament fiind concediați câteva sute de angajați, iar măsuri similare se anunță și în alte ministere, instituții sau companii de stat.
În mediul privat situația este cu atât mai dramatică, deoarece numeroase companii își restrâng activitatea și chiar se închid, iar mulți dintre români rămân fără loc de muncă. Aceștia își vor putea continua activitatea numai la privat, dat fiind faptul că la buget locurile de muncă sunt înghețate.
Românii care sunt angajați cu 5.000 de lei lunar și o vechime între 10 și 20 de ani, ar putea obține o indemnizație de șomaj de 1.272 de lei lunar, deci puțin peste 255 de euro.
Pe de altă parte, românii care au obținut salariul minim, adică 3.700 de lei brut lunar în 2024, dar au o vechime între 10 și 20 de ani, vor primi o indemnizație de șomaj de 919 lei. În cazul în care ar fi cotizat pentru salariul minim în vigoare de la 1 ianuarie 2025, adică 4.050 de lei lunar, ar fi putut avea o indemnizație de 944 de lei.
Citește și : Mii de concedieri în România. Care sunt cele mai afectate industrii
Au existat chiar și indemnizații de șomaj imense, de peste 5.000 de lei. S-a întâmplat la Botoșani, unde un locuitor care deținuse un post de director adjunct la o societate comercială a primit 5.755 de lei lunar în 2023.