Autoritățile reiau sancțiunile pentru toți cei care nu-și curăță zăpada din fața locuinței sau a firmei. Amenzi între 2.500 și 20.000 de lei

Meteorologii au emis o avertizare pentru zece județe și București, din care reiese că mai multe zone ale țării vor fi acoperite de zăpadă începând din 17 februarie. Autoritățile așteaptă de la persoanele fizice și companiile care au sediul lângă un drum public să curețe zăpada acumulată.
Alina Costache
18 feb. 2025, 08:51
Autoritățile reiau sancțiunile pentru toți cei care nu-și curăță zăpada din fața locuinței sau a firmei. Amenzi între 2.500 și 20.000 de lei

În România, o ordonanță din 2002 impune persoanelor fizice și juridice obligația de a curăța zăpada și gheața de pe trotuarele din fața imobilelor și locurile de parcare utilizate. Amenzile, stabilite de consiliile locale, pot ajunge până la 20.000 de lei, în anumite cazuri.

Potrivit articolului 9 al OUG 21/2002, persoanele fizice și juridice au obligația „să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate și de pe locurile de parcare pe care le folosesc, potrivit normelor stabilite de consiliile locale.

Citește și: Şefa meteorologilor anunţă că vortexul polar se prelungeşte, ciclonul siberian aduce furtuni de zăpadă şi temperaturi de palton toată luna februarie

”Constituie contravenție neorganizarea acțiunilor de control asupra obligațiilor privitoare la păstrarea curățeniei în piețe, oboare, târguri și în celelalte locuri publice, precum și la îndepărtarea zăpezii și a gheții de pe trotuare”.

Ordonanța, emisă înainte de reforma monetară din 2005, prevedea la momentul respectiv și un interval monetar al amenzilor care se pot aplica. În prezent, cuantumul amenzilor pentru astfel de contravenții poate varia în funcție de reglementările locale.

Totodată, potrivit Legii nr. 196/2018, articolul 30, alineatele (3) și (4), fiecare proprietar are obligația de a menține bunăstarea și siguranța spațiilor pe care le deține. Aceasta include și curățarea căilor de acces, fie că este vorba despre trotuare sau alte spații comune din jurul imobilelor.

De exemplu, în unele localități, amenzile pentru neîndeplinirea obligațiilor de deszăpezire pot ajunge până la 2.500 de lei pentru persoanele juridice, iar în cazul operatorilor de salubritate au fost acordate amenzi și de 20.000 de lei.

Numai anul trecut, operatorul de salubritate din municipiul Suceava fost amendat în luna noiembrie cu 20.000 de lei, pentru că nu a curățat trotuarele de zăpadă.

Tot în Suceava, un agent economic care nu a curățat de zăpadă trotuarul dintre limita de proprietate și drumul public, a fost amendat de autorități cu suma de 800 de lei, pentru că încălca prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 266/2023, care aduce clarificări cu privire la cuantumul amenzilor care trebuie aplicate în cazul nerespectării OUG 21/2002.

Iarna trecută, operatorii de salubritate din sectoarele 3 și 4 au fost amendați cu 5.000 lei pentru faptul că nu au curățat în mod corespunzător zăpada și gheața din Piața Universității și de pe trotuarele aferente bulevardului Unirii, potrivit Buletin de București.

Tot atunci, polițiștii locali au aplicat amenzi în valoare de 22.000 lei pentru 11 persoane juridice, precum și 4 avertismente verbale, pentru nerespectarea prevederilor H.C.G.M.B. nr.120/2010 de către persoanele fizice și juridice privind obligația acestora de îndepărtare a țurțurilor formați la nivelul acoperișului si curățarea zăpezii și a gheții formate pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau își desfășoară activitatea.

Potrivit legislației, participanții la trafic sunt obligați să își curețe în integral vehiculele

Pe lângă obligația de a circula pe timp de iarnă doar cu anvelopele potrivite și echipamentul de urgență necesar, prevăzut în Codul Rutier (omologate și marcate cu simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, conform Directivei 92/23/CE și Regulamentelor nr. 30 și nr. 54 CEE-ONU), măsură care poate atrage, în cazul nerespectării, amenzi între 1.305 și 2.900 de lei (echivalentul a 9 până la 20 de puncte-amendă), pe șoferi îi poate costa scump și zăpada de pe vehicul, atunci când aceștia pleacă la drum nepregătiți.

În cazul în care de pe autovehicule cad materiale ce pun în pericol circulația, șoferii riscă până la 20 de puncte de amendă. Potrivit ProMotor.ro, Codul Rutier interzice mai ales conducerea unei mașini dacă are numerele de înmatriculare sau înregistrare deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă.

Astfel, dacă numărului de înmatriculare nu poate fi citit, șoferul riscă să primească între 2 și 3 puncte de amendă.

Practic, în cazul în care șoferii circulă cu mașina acoperită de zăpadă, aceștia riscă o amendă de aproximativ 3.000 de lei.În prezent, România înregistrează cea mai rece săptămână din această iarnă, cu ninsori și temperaturi de până la -20°C.

În sudul și sud-estul țării, inclusiv în București, stratul de zăpadă atinge 20 cm, iar viscolul îngreunează traficul. Frigul extrem va persista cel puțin până pe 24-25 februarie, scrie ziare.com.

Citește și: Prognoza meteo de ULTIMĂ ORĂ. Cât va mai ninge în Bucureşti, stratul de zăpadă de DUBLEAZĂ în orele următoare. DOCUMENT ANM

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru românii care și-au montat sau vor să monteze panouri fotovoltaice. Trebuie să facă urgent acest lucru: “A fost exact invers”
Capital.ro
Mașinile au primit interzis. Decizie obligatorie pentru șoferii români. Intră în vigoare luni, 28 aprilie
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Alertă meteo la nivel național. Vin fenomene extreme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Turul 2 înapoi și reluarea alegerilor. Călin Georgescu a primit azi verdictul. Decizia ÎCCJ e definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Ilie Bolojan sesizează CCR! Mișcare de ultimă oră a președintelui interimar
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte