Jeleurile ar fi apărut prima dată în Orientul Mijlociu și erau preparate din amidon și zahăr. Se crede că rahatul turcesc este un strămoș al jeleurilor din ziua de azi datorită texturii sale gumoase.
De-a lungul timpului, au apărut jeleuri vegetariene sau vegane, care au presupus înlocuirea gelatinei animale cu agar-agar, pectină sau caragenan. Există jeleuri cu vitamine, minerale sau suplimente alimentare.
De asemenea, au apărut jeleuri de toate formele: ursuleți, viermi, fructe sau diferite forme specifice sărbătorilor de Halloween sau Crăciun.
Ingredientul principal din jeleuri este gelatina. Acesta este făcută din colagen animal, o proteină care alcătuiește țesuturile conjunctive, cum ar fi pielea, tendoanele, ligamentele și oasele.
Citește și Pâine de casă fără făină, cea mai simplă rețetă. Gustul delicios te cucerește pe loc
Colagenul este apoi uscat, măcinat într-o pulbere și cernut pentru a face gelatină.
Pe lângă gelatină, jeleurile din comerț mai conțin și îndulcitori, precum aspartamul, agenți de aromatizare și coloranți. De asemenea, se mai folosesc și arome artificiale preparate din diverse substanțe chimice, potrivit Libertatea.
Să nu uităm de coloranți. Aceștia pot fi atât naturali, precum sucul de sfeclă și morcovi, cât și coloranți artificiali.
Cât de sănătoase sunt jeleurile
Datorită faptului că jeleurile conțin mult zahăr și sunt sărace în fibre și proteine. acestea nu reprezintă deloc o alegere sănătoasă. De asemenea, îndulcitorii artificiali pot avea efecte negative asupra sănătății. Nici gelatina, care este săracă în calorii și nutrienți, nu oferă vitamine, minerale sau fibre.
Dacă vrei totuși ca cel mic să se bucure de gustul delicios al jeleurilor și să te asiguri în același timp că sunt o idee mai sănătoase decât cele din comerț, poți încerca să le faci acasă. Mai jos vă prezentăm mai jos o rețetă simplă, pe care oricine o poate face.
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
250 ml suc natural – de exemplu: portocală, lămâie, cireșe, zmeură sau mere
2-3 linguri de zahăr (opțional, în funcție de cât de dulce este sucul)
3 pliculețe de gelatină fără coloranți.
1-2 linguri suc de lămâie
Ulei vegetal – pentru ungerea formelor
Mod de preparare
Se pune gelatina într-un castron mic și se toarnă peste 50 ml de suc rece (din cantitatea totală de suc). Se amestecă și se lasă să se hidrateze timp de 5-10 minute, până când devine o pastă densă.
Se ia o cratița mică și se adaugă restul de 200 ml de suc, se adaugă zahărul (dacă dorești jeleuri mai dulci) și sucul de lămâie (dacă vrei o aromă mai intensă). Se pune la foc mic și se amestecă continuu. Când sucul este fierbinte, ia cratița de pe foc. Se adaugă gelatina hidratată și se amestecă bine cu telul sau spatula până se dizolvă complet.
Amestecul se poate pune în mai multe boluri pentru a crea jeleuri de culori diferite. Se ung formele de silicon cu puțin ulei vegetal și se toarnă amestecul cu ajutorul unei lingurițe. Lovește ușor formele de masă pentru a elimina bulele de aer.
Lasă formele să se răcească la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute. Apoi, pune-le în frigider pentru cel puțin 2 ore sau până când jeleurile sunt complet solidificate. Poți presăra jeleurile cu zahăr granulat sau zahăr pudră pentru un aspect mai festiv și pentru a preveni lipirea lor între ele.