UPDATE: Declarație care aruncă toate lucrurile în aer de la Casa Albă. Președintele SUA, Donald Trump, l-a atacat pe Volodimir Zelenski, numindu-l „dictator”, și acuzându-l de fraudă, spunând că jumătate din suma pe care SUA a trimis-o Ucrainei este „de negăsit” și de faptul că din cauza lui au murit milioane de oameni într-un război care nu ar fi trebuit să înceapă.
„Gândiți-vă la asta: un comediant modest, Volodimir Zelenski, a reușit să păcălească America să cheltuie 350 de miliarde de dolari pentru a se implica într-un război pe care nu avea cum să-l câștige, care nu avea de ce să fie declanșat, dar un război pe care el nu avea cum să-l continue fără SUA și fără Trump. Statele Unite au cheltuit cu 200 de miliarde mai mult decât Europa, dar în timp ce banii Europei sunt garantați, America nu va primi nimic înapoi”, a spus Trump într-o postare publicată pe rețelele sociale.
Declarațiile lui Trump au venit pe fondul criticilor formulate de aliații europeni și de experți americani în domeniul informațiilor, care au subliniat că Ucraina și țările europene care au susținut apărarea Ucrainei au fost excluse din negocierile care au început marți dimineață între oficialii americani și ruși în Arabia Saudită.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 19, 2025
Trump l-a făcut apoi direct „dictator” pe Zelenski, deoarece președintele ucrainean nu a fost „votat”. Deși mandatul oficial al lui Zelenski a expirat anul trecut, în Ucraina nu s-au putut organiza până acum alegeri din cauza legii marțiale instituite imediat după invazia rusă din februarie 2022. „Avem un mare și frumos ocean care ne separă. Pe deasupra, Zelenski recunoaște că o parte din banii pe care i-am trimis sunt dați dispăruți. Refuză să organizeze alegeri, stă prost în sondaje, singurul lucru la care s-a priceput a fost să-l păcălească pe Biden. Un dictator fără alegeri, Zelenski ar trebui să se miște repede, altfel rămâne fără țară”, a spus Donald Trump.
În aceeași zi, Volodimir Zelenski a spus că Donald Trump „trăiește în spațiul dezinformării”, în care discordia e semănată de Rusia.
Trump a declarat că prima rundă de discuții a fost „foarte bine” și s-a arătat iritat de reacțiile lui Zelenski, care s-a declarat frustrat de faptul că a fost exclus de la masa negocierilor. De asemenea, Zelenski a renunțat la participarea la discuțiile suplimentare din această săptămână la Riad.
„Astăzi am auzit, «Oh, ei bine, nu am fost invitaţi»”, a spus Trump când a fost întrebat despre criticile din partea Ucrainei, părând să îşi îndrepte tirul către Zelenski. „Ei bine, aţi fost acolo timp de trei ani. Ar fi trebuit să-i puneţi capăt – trei ani! Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Nu ar fi trebuit să începeţi niciodată (războiul -n.r). Ar fi trebuit să încheiaţi o înţelegere”, a transmis Donald Trump.
În același timp, în Europa, Zelenski și liderii europeni încearcă să înțeleagă de ce cel mai important aliat al Ucrainei din ultimii trei ani pare să fie mai interesat de normalizarea relațiilor cu Rusia decât de asigurarea supraviețuirii Ucrainei. Trump a menționat, de asemenea, că ar susține organizarea de alegeri în Ucraina ca parte a unui acord diplomatic pentru încheierea războiului.
„Avem o situaţie în care nu am avut alegeri în Ucraina, în care avem legea marţială în Ucraina, în care liderul din Ucraina – adică urăsc să o spun, dar a scăzut la 4% rata sa de aprobare – şi ţara a fost făcută praf”, a mai spus Trump.
Deși popularitatea lui Zelenski a scăzut față de începutul războiului, acesta se bucură totuși de sprijinul unei majorități reduse a cetățenilor ucraineni, 52%, potrivit unui sondaj recent, menționează Politico.
Trump a respins, însă, ideea că forțarea alegerilor în Ucraina ar fi o dorință a Rusiei, afirmând că aceasta nu reprezintă o prioritate pentru Moscova. „Nu este ceva ce cere Rusia. Este o propunere care vine din partea mea și a altor țări”, a declarat Trump. Președintele american a mai adăugat că ucrainenii, care luptă pentru supraviețuirea națiunii lor, „sunt sătui” de moarte și distrugere și doresc să vadă un final al războiului. „Oamenii vor să vadă progrese”, a spus Trump.
Totuși, această declarație este contrazisă de realitatea din Ucraina, unde oficialii aleși și o mare parte din populație sunt profund deranjați de acțiunile administrației Trump, care par să ignore soarta națiunii. Printre aceste acțiuni se numără, pe lângă discuțiile cu Rusia, și propunerea Statelor Unite de a revendica jumătate din drepturile Ucrainei asupra resurselor de minerale rare, ca plată pentru ajutorul acordat, fără însă a oferi garanții de securitate pe termen lung.