Surse din cadrul anchetei au declarat a că investigarea acestui caz complex continuă, iar autoritățile așteaptă expertizele pentru a înțelege complet impactul calității combustibilului asupra avioanelor militare. În vara anului 2022, procurorii DIICOT au solicitat arestarea preventivă a fraților Cristian și Dan Berendel, oameni de afaceri cunoscuți din domeniul petrolier, acuzați de acte de diversiune, constituirea unui grup infracțional organizat, fals și înșelăciune.
Actele de diversiune sunt o infracțiune rar întâlnită în dosarele penale din România, ce vizează amenințări la securitatea națională și care sunt pedepsite cu închisoare de la 10 la 20 de ani. Cu toate acestea, atât Curtea de Apel Ploiești, cât și Înalta Curte de Casație și Justiție au respins cererea de arestare preventivă a fraților Berendel, argumentând că nu existau dovezi suficiente pentru a lega defecțiunile aeronavelor de combustibilul livrat de societatea acestora. În plus, dosarul a dispărut de pe portalul instanțelor de judecată, ceea ce a generat speculații legate de transparența și evoluția anchetei.
Deși DIICOT este recunoscut pentru comunicarea activă a investigațiilor sale, în acest caz nu a fost emis niciun comunicat oficial legat de stadiul anchetei sau rezultatele cercetărilor, chiar și în stadiul de urmărire penală.
Contractul dintre MApN și furnizorul de combustibil
Conform informaţiilor publicate de Libertatea, în dosarul DIICOT, se arată că, în data de 27 februarie 2018, S.C. Jetfly Hub S.R.L. a semnat un acord-cadru cu Ministerul Apărării Naționale pentru o perioadă de patru ani, prin care furnizorul se angaja să livreze combustibil de aviație pentru unitățile militare din subordinea MApN. Conform contractului, combustibilul trebuia să fie de două tipuri: Jet Al și Jet Al Premium, care diferă în funcție de rezistența la temperaturi extreme și punctul de îngheț. Punctul de îngheț pentru Jet Al trebuia să fie de -47 grade Celsius, în timp ce Jet Al Premium trebuia să aibă un punct de îngheț de -53 grade Celsius.
În primăvara anului 2018, primele livrări de kerosen, importate din Grecia, au respectat toate cerințele tehnice stabilite de MApN.
„Cu alte cuvinte, pentru a prezenta credibilitate şi pentru a câştiga încrederea achizitorului, la începutul contractului, reprezentanţii furnizorului şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale asumate”, se arată în actul de acuzare al DIICOT.
Însă, începând din iunie 2018, s-au înregistrat livrări repetate de combustibil de calitate inferioară, care nu îndeplinea specificațiile stabilite în contract. Procurorii DIICOT au constatat că, în aceste livrări, combustibilul provenea dintr-o navă care ancorase în portul Constanța cu mult timp înainte, în octombrie 2017, încălcând astfel o prevedere contractuală care stipula că produsele livrate trebuie să fie fabricate cu cel mult șase luni înainte de livrare.
„S-a constatat, aşadar, că parametrii nu sunt specifici nici măcar pentru carburantul tip Jet Al, în condiţiile în care nu conţin cei doi aditivi obligatorii, respectiv componenţii nehidroprocesaţi figurau cu valoarea 100 în loc de 0, cu atât mai mult nefiind atinși parametrii impuşi pentru carburantul tip Jet Al Premium”, se menționează în actele dosarului DIICOT.
Problemele și reacțiile MApN
După ce au constatat aceste neconformități, autoritățile de la MApN au notificat furnizorul despre problemele de calitate ale combustibilului livrat între decembrie 2018 și ianuarie 2019 și au solicitat schimbarea sursei de aprovizionare, stipulând că produsul livrat trebuie să respecte parametrii tehnici. Începând cu mai 2021, MApN a început să primească combustibil din surse interne, de la Rompetrol, care respecta parametrii tehnici, iar aceste livrări nu au fost incluse în cercetările DIICOT. Cu toate acestea, aproape doi ani de alimentare cu combustibil neconform au dus la deteriorarea aeronavelor MiG 21 LanceR.
Reparațiile și constatarea Aerostar Bacău
Mecanici de la Aerostar Bacău, care sunt responsabili cu întreținerea aeronavelor MiG 21 LanceR, au descoperit multiple defecțiuni cauzate de combustibilul neconform, inclusiv avarii la pompe de combustibil și motoare.
„La unitatea UM 01969 Câmpia Turzii în pompa nr. 54 s-a identificat şpan metalic în filtrul central din cauza lubrifierii necorespunzătoare, aceasta depinzând de proprietăţile chimice de lubrifiere ale petrolului folosit”, au constatat aceștia.
Totuși, concluziile mecanicilor nu au fost suficiente pentru a demonstra legătura între defecte și calitatea combustibilului în instanță. Procurorii DIICOT au cerut o expertiză tehnico-științifică detaliată pentru a stabili legătura între defecțiunile tehnice și combustibilul de calitate scăzută.
Suspendarea zborurilor și riscurile de securitate națională
În urma acestor evenimente, MApN a suspendat toate zborurile cu aeronavele MiG 21 LanceR începând cu 15 aprilie 2022. Decizia a fost luată ca urmare a unei serii de accidente și incidente aviatice în care au fost implicate aceste aeronave, inclusiv tragedia din martie 2022, când un avion MiG 21 LanceR și un elicopter IAR 330-PUMA s-au prăbușit în condiții tragice, ducând la moartea a șapte militari.
„Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG 21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice”, a precizat MApN.
Procurorii DIICOT au estimat un prejudiciu de 32.553.147,19 lei, reprezentând contravaloarea facturilor pentru combustibilul neconform livrat de frații Berendel. Ei au subliniat că defecțiunile provocate aeronavelor militare au afectat capacitatea de apărare a României și au constituit o amenințare la adresa securității naționale, având în vedere că aeronavele de luptă implicate erau bunuri de interes strategic.
„Or, aeronavele militare de luptă care au suferit serioase degradări datorită alimentării, pe parcursul perioadei infracţionale, cu un combustibil turboreactor de aviaţie necorespunzător reprezintă bunuri de interes strategic, a căror avariere a constituit o ameninţare la adresa securității naţionale şi capacităţii de apărare a ţării”, se arată în documentele DIICOT.
Răspunsul MApN
În ciuda acestor acuzații, MApN a negat că aeronavele MiG 21 LanceR ar fi fost oprite din zbor din cauza unor defecțiuni cauzate de combustibilul utilizat.
„În perioada 2018-2021, coeficientul de disponibilitate tehnică a flotei de aeronave MiG 21 LanceR a asigurat executarea întregii game de misiuni, inclusiv cele de poliţie aeriană, potrivit destinaţiei acestui tip de aeronave. Nu au existat intervale în care flota de aeronave MiG 21 LanceR să fi fost consemnată la sol din motive tehnice cauzate de calitatea combustibilului utilizat.”, a precizat MApN într-un comunicat emis în octombrie 2022.