”Am auzit mesajele publice ale unor reprezentanți ai Administrației SUA la Conferința de Securitate de la Munchen și în postări din social media. Dincolo de aceste exprimări generale, în interacțiunile bilaterale cu oficiali ai Administrației SUA nu au existat niciun fel de discuții sau intervenții în raport cu un candidat sau procesul electoral din România. O UE coerentă, o NATO mai puternică și un parteneriat transatlantic cât mai solid posibil sunt în interes comun. România susține nevoia de a ne consolida propriile forțe, de a ne asuma mai multă responsabilitate ca europeni, dar și ca parteneri strategici ai SUA. Acest lucru include reziliența instituțiilor democratice, libertăților fundamentale și integritatea alegerilor și a spațiului informațional”.
Dezvăluirea vine la două zile după ce Financial Times a scris că administrația de la Casa Albă presează autoritățile de la București să ridice interdicțiile de călătorie pentru frații Tate, cercetați într-un dosar de trafic de persoane, atenționează Digi24.
Citește și: Administrația Trump face presiuni pentru ridicarea restricțiilor asupra fraților Tate (Financial Times)
În întâlniri private, cu omologii români din ultimele zile, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv pe vot, avertizându-i să nu blocheze campania lui Călin Georgescu, un susținător al lui Trump care a denunțat NATO și l-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile și care au dorit să-și păstreze anonimatul, precizează Bloomberg.
Insistența echipei Trump asupra crizei politice din România a fost scoasă la iveală de vicepreședintele american JD Vance, care s-a folosit de un discurs susținut săptămâna trecută la Munchen pentru a contesta decizia României de a anula scrutinul prezidențial, după ce oficiali din domeniul securității au stabilit că intervenția Rusiei a contribuit la propulsarea lui Georgescu spre o victorie uimitoare în primul tur, pe 24 noiembrie, adaugă publicația.
Oficialii de la București au fost prinși cu garda jos de Vance la Conferința de Securitate de la Munchen, în care acesta i-a condamnat pe liderii europeni pentru marginalizarea grupurilor de dreapta, și au fost derutați de insistențele SUA cu privire la Georgescu, a spus unul dintre oficiali.
În timp ce autoritățile române se pregătesc pentru repetarea alegerilor în mai, vicepreședintele american a invocat această decizie ca un exemplu în care „puterea mainstream suprimă ascensiunea politică a grupurilor populiste”.
Bloomberg mai scrie că au avut loc schimburi între ministrul de externe român Emil Hurezeanu și Keith Kellogg și Richard Grenell, trimișii lui Trump la conferința de la Munchen. Ministrul economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu Vance la un summit privind inteligența artificială la Paris, la începutul acestei luni.
Dincolo de aceste întâlniri și alte puncte de contact, guvernul de la București s-a străduit să deschidă un canal susținut de comunicare cu administrația Trump, prin care ar putea atenua îngrijorările cu privire la vot, a spus persoana citată. Casa Albă a trimis solicitarea Bloomberg de a face comentarii către Departamentul de Stat al SUA, care a refuzat să comenteze oficial.
Georgescu rămâne favorit și înaintea scrutinului reluat din mai – și a fost impulsionat de criticile sale stridente la adresa anulării ca fiind o ‘lovitură de stat’ susținută de Bruxelles. Pe măsură ce se amplifică speculațiile cu privire la posibilitatea ca lui Georgescu să i se interzică să candideze, sondajele arată că un număr semnificativ de români privesc într-un mod negativ decizia instanței, mai scrie Bloomberg.
Vance, al cărui discurs de la Munchen abia dacă a menționat securitatea europeană sau războiul din Ucraina, a spus că decizia instanței s-a bazat pe informații ‘subțiri’ – și a atacat stabilitatea instituțiilor democratice din România.
‘Dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva mii de dolari sub formă de reclame dintr-o țară străină, atunci din start nu era foarte puternică’, a spus vicepreședintele SUA vineri.
Premierul Marcel Ciolacu, care a declarat că România s-a angajat să organizeze ‘alegeri libere și corecte’, a cerut președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, să convoace o reuniune a celui mai înalt organism de securitate al țării pentru a discuta despre discurs și despre alegeri.
La o zi după discursul lui Vance, cancelarul german Olaf Scholz a condamnat deschiderea vicepreședintelui SUA către extrema dreaptă din Germania ca o intervenție directă, înaintea alegerilor germane de la 23 februarie.
După discursul său de la Munchen, vicepreședintele american s-a întâlnit cu lidera partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, în capitala bavareză.
Bloomber scrie că Elon Musk, aliatul miliardar al lui Trump, l-a susținut și el pe candidatul Călin Georgescu. Musk a publicat marți o postare pe platforma sa X în care citează o promisiune a lui Georgescu potrivit căreia va interzice organizațiile legate de filantropul George Soros, dacă va deveni președinte.
‘România merită să fie suverană’, a scris Musk, care a stârnit indignare pentru sprijinul deschis, pe care l-a afișat pentru partidul AfD din Germania.
Campania lui Georgescu și reprezentanții săi fac obiectul unei serii de investigații, după ce candidatul a spus că nu a primit finanțare pentru campania sa prezidențială. Orice decizie privind valabilitatea candidaturii sale ar urma să fie luată de biroul electoral și de o instanță care să evalueze dacă îndeplinește criteriile pentru a candida, precizează Bloomberg.