BACALAUREAT 2013: Sindicatele din învăţământ cer sancţionarea persoanelor care au dat mită

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" cere tragerea la răspundere nu numai a cadrelor didactice care au luat mită, ci şi a persoanelor care au considerat mita "o soluţie pentru a acoperi trândăvia, dezinteresul şi superficialitatea propriilor copii", se arată într-o scrisoare deschisă adresată Premierului.
Iulian Tudor
05 iul. 2013, 11:10
BACALAUREAT 2013: Sindicatele din învăţământ cer sancţionarea persoanelor care au dat mită

„Luarea de mită este considerată infracţiune corelativă cu darea de mită. Aşadar, este cazul să fie trase la răspundere nu numai cadrele didactice care vor fi dovedite că au acceptat o plată necuvenită, ci şi acele persoane care au considerat mita o soluţie pentru a acoperi trândăvia, dezinteresul şi superficialitatea propriilor copii. Un părinte care consideră că educaţia este sarcina exclusivă a şcolii şi „uită” că are, la rândul său, obligaţii de acest fel faţă de copil, este la fel de vinovat ca şi profesorul care acceptă mita”, susţine Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, potrivit Agerpres.

Acesta subliniază că îndemnul la învăţătură trebuie să vină atât din partea familiei, cât şi a instituţiei, iar un elev nu se va pregăti niciodată dacă ştie că, la sfârşitul celor 8 sau 12 clase, diploma îi este, oricum, „rezolvată” de părinte cu o oarecare sumă de bani.

Marius Nistor susţine că toate comentariile din media, în ultimele zile, ignoră acest aspect, direcţionând comentariile negative exclusiv asupra cadrelor didactice din comisiile de examene.

„Cele mai sigure metode de regres, pe termen lung, ale unei societăţi sunt cele care lovesc în sistemul educaţional şi de sănătate. Ori, contrar declaraţiilor politice, în România ultimilor 23 de ani, tocmai acestea două sunt cele mai afectate de măsuri, politici şi strategii aberante şi ineficiente. Resursa umană din învăţământ este continuu devalorizată şi umilită. Un cadru didactic al cărui salariu lunar este, în medie, echivalentul a 250 de euro, va fi tentat să apeleze, fie la meditaţii cu plată nesupusă impozitării, fie la acceptarea de foloase necuvenite de la părinţi şi elevi, din nevoia de a-şi asigura traiul zilnic. Suntem acuzaţi de unii că noi, cei de la catedră, ştim care sunt condiţiile financiare din învăţământ şi ne asumăm, totuşi, o salarizare scăzută, pentru că mizăm pe alte beneficii. Este un pseudo-argument, care nu face decât să „justifice” sub-finanţarea cronică din educaţie!”, arată Marius Nistor în document.

Potrivit acestuia, efectele nocive, pe termen mediu şi lung al acestei „viziuni” sunt că zeci de cadre didactice decid anual să părăsească catedra în favoarea unei munci necalificate în agricultura altor ţări din Europa, absolvenţii de facultate refuză an de an posibilitatea de a ocupa un post în învăţământ, existând discipline care nu pot fi acoperite cu necesarul de profesori calificaţi, iar calitatea actului educaţional scade de la an la an. De asemenea, anual sunt desfiinţate unităţi de învăţământ, în special în zona rurală etc.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” cere o lege care să impună o salarizare decentă, corelată cu un sistem de evaluare corectă a calităţii actului de învăţământ.

„Nu vrem să acoperim non-valoarea, ci dorim să fie recunoscută şi apreciată competenţa reală a celor care practică cu dedicaţie şi cu respect profesia de dascăl. Există (încă) în şcoala românească un număr foarte mare de persoane din această categorie – oameni care ştiu că această meserie cere profesionalism, abilitate didactică şi corectitudine faţă de părinţi şi copii. Însă, în condiţiile în care situaţia din învăţământ va rămâne în parametrii actuali iar munca lor va fi, în continuare, desconsiderată şi blamată, numărul lor se va micşora vizibil. Am primit semnale din ce în ce mai dese de la cadre didactice care cer retragerea în bloc din comisiile de examen de la bacalaureat sau de la Evaluarea Naţională, atât timp cât acuzaţiile de fraudă sunt aruncate asupra întregii categorii profesionale, fără a se face distincţia clară între vinovaţi şi corecţi”, susţine Marius Nistor.

FSE „Spiru Haret” solicită ca situaţia învăţământului preuniversitar să fie luată în discuţie cu celeritate, inclusiv în structurile de dialog social existente la nivelul Guvernului şi al Ministerului Educaţiei, iar analiza să fie urmată de măsuri legislative şi financiare care să conducă la redresarea acestuia.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Tunelul în care niciun om nu va mai putea intra. 100.000 de ani este interzis accesul acolo. Unde se află și cum arată, de fapt
Capital.ro
Interzis pentru cei care au telefoane mobile. Te arestează imediat. Se dă lege
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Înlocuitorul natural pentru Ozempic. Descoperirea ce aduce fericire pentru mulți
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Bikini Auriu al lui Carrie Fisher din „Star Wars” Vândut pentru 175.000 de Dolari la Licitaţie
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!