Îndulcitorul popular din mai toate băuturile dietetice este mult mai nociv ca zahărul. Risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral

Un îndulcitor artificial utilizat în băuturile răcoritoare dietetice ar putea provoca creșteri bruște ale insulinei și depuneri de plăci de grăsime în artere, potrivit unui studiu realizat pe șoareci.
Irina Dumitrescu
19 feb. 2025, 20:49
Îndulcitorul popular din mai toate băuturile dietetice este mult mai nociv ca zahărul. Risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral

Aspartamul este îndulcitorul care este asociat cu risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral. Produsele îndulcite artificial (dietetice) sunt adesea promovate ca alternative mai sănătoase la băuturile carbogazoase clasice. Cu toate acestea, o nouă cercetare publicată în jurnalul Cell Metabolism sugerează că aspartamul, unul dintre cei mai utilizați îndulcitori artificiali, ar putea avea un impact negativ asupra sănătății vasculare, scrie The Sun. 

Aspartamul, îndulcitorul artificial folosit în produse populare precum Diet Coke și Jell-O fără zahăr, a fost mult timp promovat ca o alternativă sigură la zahăr. Cu toate acestea, reputația sa este discutabilă, iar un nou studiu publicat în Cell Metabolism sugerează că ar putea fi asociat cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral – cel puțin în cazul șoarecilor, relatează New Atlas.

Rezultatele studiului arată că aspartamul a determinat o creștere a nivelului de insulină la animale, ceea ce poate favoriza ateroscleroza, fapt ce crește în timp riscul de infarct și accident vascular cerebral.

Rezultatele studiului

Cercetătorii din China, Suedia și SUA au analizat efectele aspartamului asupra sănătății vasculare. Timp de 12 săptămâni, șoarecii au fost hrăniți zilnic cu o doză echivalentă cu cea regăsită în trei cutii de băuturi dietetice. Rezultatele au indicat:

  • Plăci mai mari și mai grase în artere, comparativ cu șoarecii care nu au consumat aspartam.
    Niveluri ridicate de inflamație, asociate cu bolile cardiovasculare.
    Creșterea nivelului de insulină, care contribuie la ateroscleroză (acumularea de plăci grase în artere).
    Cercetătorii au identificat și un posibil mecanism biologic responsabil: semnalul imunitar CX3CL1, care devine foarte activ sub influența insulinei.

Acest proces atrage celulele imunitare către vasele de sânge, declanșând inflamații și crescând riscul de boli cardiovasculare.

Aceasta nu este prima cercetare care analizează efectele secundare ale îndulcitorilor artificiali. Studii anterioare au asociat un consum ridicat de produse îndulcite artificial cu un risc crescut de boli cardiovasculare și diabet de tip 2. Cu toate acestea, experții subliniază că, în general, alegerea îndulcitorilor artificiali în locul zahărului este o opțiune mai bună pentru sănătate.

Mircea Beuran, despre otrava din magazine, cele 8 cubuleţe de zahăr şi regula de aur a somnului

În cadrul noului studiu, cercetătorii au administrat șoarecilor doze zilnice de hrană conținând 0,15% aspartam, echivalentul consumului a aproximativ trei doze de băuturi dietetice pe zi pentru un om. Șoarecii care au primit aspartam au dezvoltat plăci mai mari în artere comparativ cu cei care nu au consumat îndulcitori. De asemenea, aceștia au prezentat niveluri mai ridicate de inflamație, un alt semn al unei sănătăți cardiovasculare precare.

Analiza sângelui acestor animale a evidențiat o „creștere bruscă” a nivelului de insulină după ingerarea aspartamului, ceea ce sugerează o posibilă legătură între consumul de îndulcitori artificiali și tulburările metabolice.

Specialiștii spun că aceste rezultate nu sunt surprinzătoare, având în vedere că receptorii responsabili de detectarea gustului dulce sunt prezenți nu doar în cavitatea bucală, ci și în intestine și alte țesuturi, influențând astfel eliberarea insulinei.

Se pare că aspartamul, care este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, „păcălește” acești receptori, determinând o producție excesivă de insulină. Cercetătorii au observat că nivelurile crescute de insulină la șoareci au contribuit la formarea plăcilor de grăsime în artere.

Pentru a înțelege mai bine mecanismul din spatele acestui fenomen, echipa a analizat modul în care nivelurile ridicate de insulină pot favoriza acumularea plăcilor aterosclerotice, identificând un semnal imun numit CX3CL1, care devine deosebit de activ în prezența insulinei.

Profesorul Yihai Cao, specialist în bolile cronice asociate cu afecțiunile vasculare la Institutul Karolinska din Suedia, explică: „În mod normal, fluxul sanguin prin artere este puternic, iar majoritatea substanțelor chimice sunt rapid eliminate de circulația sângelui. Însă, surprinzător, CX3CL1 rămâne fixat pe suprafața internă a vaselor de sânge, acționând ca o capcană pentru celulele imunitare care trec prin zonă.”

Amestecul de zahăr cu înălbitor vine de hac oricărei pete de murdărie. Trucul de care industria produselor chimice se teme

Multe dintre aceste celule imunitare prinse în capcană sunt cunoscute pentru rolul lor în declanșarea inflamației vaselor de sânge.

Însă, într-un experiment suplimentar, cercetătorii au eliminat receptorii CX3CL1 dintr-un tip de celule imunitare la șoarecii hrăniți cu aspartam, iar acest lucru a împiedicat formarea plăcilor dăunătoare. Acest rezultat sugerează o legătură directă între insulina crescută, semnalizarea imună și riscul cardiovascular asociat consumului de îndulcitori artificiali.

Totuși, unii oamenii de știință avertizează că nu este cazul să renunțăm încă la băuturile dietetice, deoarece nu există suficiente dovezi că efectele observate la șoareci s-ar aplica și oamenilor.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Turnul de poveste din București care a fost demolat. A fost cea mai înaltă clădire din țară și o emblemă a orașului
Capital.ro
Am mai pierdut o stea! S-a stins un adevărat înger cu voce de aur. Îi vom păstra toate melodiile lângă inimă
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Alertă meteo la nivel național. Vin fenomene extreme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile au primit interzis. Decizie obligatorie pentru șoferii români. Intră în vigoare luni, 28 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Klaus Iohannis dă cu mătura! Imaginile zile de la casa din Sibiu
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte