Cristian Diaconescu a negat declarațiile potrivit cărora că România nu ar mai beneficia de garanțiile de securitate din partea NATO, în urma negocierilor dintre SUA și Rusia, desfășurate la Riad, în Arabia Saudită.
Consilierul prezidențial a revenit la Digi 24 pentru a preciza că afirmațiile respective făceau referire la o politică complicată, pe care Federația Rusă a anunțat-o în 2022, când se încerca determinarea Moscovei să se retragă din Ucraina, iar, pe calea negocierii, state din Alianța Nord-Atlantică din Uniunea Europeană făceau demersurile corespunzătoare”.
„Așa cum s-a știut din acea perioadă, cererea explicită a Federației Ruse a fost retragerea garanțiilor de securitate, pe aliniamentul din 1997. Este o chestiune interesantă, văd un anume tip de emoție. Eu am spus la dumneavoastră, la postul de televiziune și în alte părți exact același aspect, dar mă bucur că acum există o preocupare ceva mai serioasă și o atenție publică”, a explicat Cristian Diaconescu la postul Digi24.
În urmă cu o zi, la un alt post tv, Cristian Diaconescu a dat de înțeles că România a fost informată despre aceste cerințe la întâlnirea dintre SUA și Rusia, ce a avut loc la Riad, în Arabia Saudită.
„Statele Unite au refuzat, în acest moment, dar nu avem garanții”, ar fi spus șeful cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu.
Rugat la Digi24 să își explice afirmația și să răspundă dacă România are garanția că SUA își păstrează poziția știută față de noi, Cristian Diaconescu a răspuns: „În legătură cu ceea ce se cere, în primul rând nu a fost pe masa negocierii în acest moment. În al doilea rând, în legătură cu garanții, fiți sigur că ne uităm foarte atent la acest subiect și demersurile noastre sunt foarte serioase și prioritare în legătură cu respingerea unor astfel de pretenții”.
El a subliniat și că „lumea occidentală, dar mai ales Statele Unite, au respins de plano o astfel de intenție, o astfel de solicitare”.
În ceea ce privește pachetul partenerului strategic, atât cu Statele Unite, cât și cu parteneri europeni „există, evident, o serie de demersuri, dar în mod categoric nu se poate pune problema unei cedări sub nicio formă”, a subliniat Cristian Diaconescu.
Întrebat dacă este nevoie să fie convocată o ședință a CSAT, în care să fie stabilită o cale de acțiune, în lumina negocierilor SUA-Rusia, Cristian Diaconescu a refuzat să dea un răspuns clar.
„Această decizie o luăm în interiorul instituției prezidențiale, conform legii de organizare a CSAT”.
Întrebat dacă ar putea fi retrase trupele americane de la noi din țară, consilierul prezidențial a replicat: „Toate aceste teme sunt pe masă. În momentul în care vor fi decizii asumate instituțional și nu opinii, indiferent din perspectiva cui, atunci sigur că veți fi informați”.
Diaconescu a încheiat spunând că „Statele Unite nu se vor abate de la proiectele din cadrul parteneriatului strategic”.