Într-o intervenție la Antena 3 CNN, Ministrul Educației, Daniel David, a precizat că deși nu este adeptul unei interziceri totale a telefoanelor mobile în școli, un control mai strict asupra utilizării acestora este necesar.
Ministrul Educației, Daniel David, a sugerat că școlile ar putea implementa reguli proprii pentru a limita utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor, propunând, de exemplu, să fie lăsate undeva la intrare sau să fie depozitate în dulapuri până la pauză.
El crede că nu ministerul este responsabil pentru stabilirea detaliilor minore, precum unde exact să fie depozitate telefonaele mobile în timpul orelor de clasă. Această decizie trebuie luată la nivelul fiecărei unități de învățământ.
„Ministerul trebuie să reglementeze în ce dulap trebuie să se pună telefoanele?”, a întrebat ironic Daniel David, exprimându-și frustrarea față de lipsa de inițiativă a directorilor de școli.
„Toți actorii sistemului de educație – elevi, profesori, părinți – trebuie să cunoască aceste reglementări și să le implementeze riguros și curajos, inclusiv pe linia sancțiunilor existente”, a explicat Daniel David.
„Asta e efectiv de neacceptat într-o școală.”, a reafirmat ministrul cu privire la obiceiul de a folosi telefonul mobil în timpul orei.
Ministerul Educației a reamintit la Antena 3 CNN că există deja reglementări care apară contextul educațional și asigură un mediu de învățare optim atât pentru elevi, cât și pentru profesori.
„Există mecanisme și m-aș bucura foarte mult dacă inspectoratele și școlile și-ar lua în serios misiunea.”
Se pot face regulamente la nivelul școlilor. Este vorba de modul în care aplicăm apoi aceste regulamente la nivelul clasei. Ministrul a spus că asta ar trebui făcut în fiecare școală și că foarte mult contează managementul directorilor de școală.
„Așa cum am spus, în mai voi prezenta diagnosticul foarte realist. Este de neacceptat faptul că lumea se așteaptă ca ministerul să reglementeze în ce dulap să pui telefoanele când intri în sala de clasă, dar dacă trebuie să o facem, o s-o facem centralizat.”
„Toate recomandările pe care le-am dat sunt recomandări privind modul în care se desfășoară clasa, să nu fie activități care interferează cu activitatea de predare. Toate aceste lucruri există, doar că nu scrie că modul de interferență se cheamă telefon.”
„Putea fi orice. Simplul fapt că nu-și fac treaba cei care trebuie să și-o facă mă face pe mine să vin cu reglementări, din nou centrale, dar în paralel voi și verifica de ce nu se utilizează reglementările pe care le avem în acest moment”, a spus ministrul Educației.