Un vierme tubicol de pe fundul mării a cărei carne este plină de bacterii nu pare a fi o gustare apetisantă, dar asta nu i-a împiedicat pe unii dintre biologii marini de la Harvard să guste câte o feliuţă din această creatură, scrie descopera.ro. „Am luat o bucăţică din el şi am mâncat-o crudă. Avea textura unui hot dog”, a mărturisit profesorul Peter Girguis, adăugând că este o tradiţie să mânce animalele pe care le studiază.
În anii 1800, oamenii de ştiinţă din Europa gustau din orice animal pe care îl puteau importa. Charles Darwin, de exemplu, a mâncat din fiecare specie pe care a descris-o, printre care şi 40 de broaşte ţestoase.
În taberele amplasate pe gheaţa marină, oamenii de ştiinţă îşi consumau subiecţii de studiu deoarece nu exista nicio altă sursă de apă proaspătă, a explicat Axel Schweiger, directorul de la Polar Science Center, University of Washington. În acelaşi timp, Terrie Williams, un profesor de la Universitatea din California îşi aminteşte de un gin tonic care conţinea gheaţă din calota glaciară.
Climatologii care scot la suprafaţă gheaţă de acum 100.000 de ani pun bucăţi din această gheaţă în băuturi. Pe măsură ce se topesc, din cauza bulelor de gaz prinse în gheaţă, cuburile fâsâie ca sucul cu acid. „Îmi amintesc că am creat chiar şi un pahar din gheaţă de acum 40.000 de ani”, a declarat Ed Brook, profesor la Oregon State University.
Apă veche de 3 milioane de ani
Cu toate acestea, cea mai veche apă de pe Pământ are un gust teribil, după cum susţine Barbara Sherwood Lollar, cea care a descoperit apă veche de 2,6 milioane de ani într-o mină din Ontario, Canada. Apa de aici conţine mult fier şi sare din mediu şi este mult mai vâscoasă decât apa de la robinet.
Se spune că oamenii de ştiinţă nu s-au dat înapoi nici de la degustarea de mamuţi, dar nu există date concrete în această privinţă. În schimb, Dale Guthrie de la universitatea Alaska a mâncat friptură dintr-o specie de bizon descoperită după peste 33000 de ani în gheaţa din Alaska. „Fiptura de bizon, denumit Blur Babe, era tare şi avea o aromă puternică”, a spus Dale Guthrie.
Nalini Nadkarni, ecologist la Universitatea din Utah, a mâncat larve de gândaci croitor dar şi lilieci ierbivori care mâncau larvele de gândaci.
Pe de altă parte, furnicile de miere sunt o gustare delicioasă, potrivit lui Joe Sapp de la Universitatea din California. „Sunt pline de nectar şi au gust de de bomboane”, a declarat el.
Bacteria care provoacă ulcer i-a adus premiul Nobel
Un alt cercetător care mâncat din obiectul de studiu a fost laureatul la premiul Nobel, Barry Marshall care a băut o cultură ce conţinea bacterii H. pylori. Scopul acestui gest a fost să demonstreze că bacteriile provoacă ulcer la stomac. Trei zile mai târziu, Marshall a dezvoltat ulcer, iar în 2005, el şi colegul său Robin Warren au primit premiul Nobel pentru descoperirea acestei legături.