Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi seară, că preşedintele Klaus Iohannis nu ar fi trebuit să demisioneze, întrucât contextul internaţional impunea prezenţa unui preşedinte ales la Cotroceni. ”Este greu să ai un partener de dialog acum, când tu ai în România un preşedinte interimar”, a afirmat Ciolacu, adâugând că negocierile de pace din Ucraina şi discuţiile ruso-americane ne-au prins ”ca între şine”.
”Se schimbă lumea (…) problema este cât de ancoraţi suntem noi să facem faţă la aceste schimbări”, a declarat, Marcel Ciolacu, joi seară.
Premierul afirmă, la podcastul lui Mercori, că trebuie să nu mai rămânem prizonierii vechilor subiecte ”parazitare” şi să învăţăm să facem diferenţa între o postare pe TikTok şi un comunicat oficial al Guvernului.
Potrivit premierului, există unele subiecte cu adevărat importante şi aletele parazitare.
”Klaus Iohannis, din punctul meu de vedere, ca om politic şi ca om de stat, nu ar fi trebuit să-şi dea demisia. Unii văd prin demisia lui Klaus Iohannis o desumflare a tensiunii sociale, neuitându-ne, totuşi la contextul internaţional. Este greu să ai un partener de dialog acum când tu ai în România un preşedinte interimar. Mulţi lideri, sun ferm convins, nu ştiu că în România este un preşedinte interimar. Cei decidenţi ştiu şi este greu să te bage…În contextul când se negociază pacea din Ucraina, când ne negociază influenţele geo-strategice şi geo-politice din lume…noi suntem ca între şine. Ne-a găsit trenul între şine”, a declarat Marcel Ciolacu.
Potrivit acestuia, ”şi Europa este între şine”. ”Veţi vedea modificări de abordare în parioada următoare”, afirmă premierul.
Preşedintele PSD, Marcel Colacu, afirmă că are ”cam aceleaşi kilograme”, întrebat fiind dacă a fost întotdeauna un greu al PSD, dar a fost subestimat, sau a devenit între timp un greu al formaţiunii pe care mulţi credeau că o va conduce pentru o perioadă scurtă de timp.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost întrebat, într-un podcast difuzat joi seară, dacă a fost întotdeauna un greu al PSD, dar a fost subestimat de cei care credeau că va fi lider al social-democraţilor pentru scurt timp, sau a devenit între timp un greu: ”Am cam aceleaşi kilograme, poate cu un kilogram-două în plus, dar cred că ţine de vârstă. Totuşi au trecut vreo cinci ani de zile”.
Ciolacu a recunoscut că a fost o provocare preluarea mandatului la vremea respectivă. ”Într-adevăr a fost o provocare, nu eram pregătit pentru acea funcţie, lucru ştiut şi lucru care s-a sesizat cel puţin la început, într-o perioadă foarte complicată”, a mai declarat Ciolacu.
Potrivit acestuia, după ce Viorica Dăncilă nu a mai fost preşedinte ”PSD era în picaj, era într-o lipsă de identitate”. ”Eram cumva izolaţi şi de familia social-democrată europeană, izolaţi şi pe plan internaţional”, a mai declarat liderul PSD.
Acesta a precizat că şi-a dorit să-i readucă în partid pe cei care fuseseră excluşi sau care au plecat pentru că nu mai suportau, dar care aduceau ”un plus valoare în partid”.
Ciolacu, întrebat decă Toni Greblă ar trebui să mai rămână la AEP: ”Nu, din mai multe motive”
Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, afirmă că cel mai mult l-a deranjat la anularea alegerilor precedentul creat şi renumărarea voturilor. El crede că Toni Greblă nu ar mai trebui să mai rămână în fruntea Autorităţii Electorale Permanente, dar decizia este a Parlamentului.
Macel Ciolacu a fost întrebat, într-un podcast difuzat joi seară, ce l-a deranjat la anularea alegerilor şi a afirmat: ”Precedentul creat. M-a deranjat foarte mult şi renumărarea”.
Peşedintele PSD, care a candidat în alegerile prezidenţiale din noiembrie, a afirmat că, deşi era doar diferenţă de 2.000 de voturi între el şi Elena Lasconi care s-a clasat pe locul al doilea, a decis să nu ceară renumărarea voturilor.
”Nici nu ştiu cum s-a terminat renumărarea, poate n-ar strica să ne spună AEP, că între timp au venit toate documentele. Eu n-am cerut, dar mi-aş dori să ştiu, dar după alegeri, nu acum”, a adăufat Ciolacu.
Întrebat dacă crede că Toni Greblă ar trebui să mai conducă Autoritatea Electorală Permanentă, Ciolacu a spus: ”Nu, din mai multe motive, dar nu eu hotărâsc. Acest lucru îl decide Parlamentul, dar din alte motive, care ţin de funcţionare, de coordonare din Guvern şi AEP”.