Crin Antonescu a arătat că, în contextul discuțiilor despre ceea ce unii numesc „soroșism” în România și în Statele Unite, ar fi util să existe o dezbatere mai detaliată despre evenimentele din România, mai ales având în vedere influența exercitată de administrația americană. Antonescu a întrebat retoric dacă domnul Vance ar fi dispus să abordeze mai profund această temă.
Citește și: Crin Antonescu: Călin Georgescu este un mincinos, o stafie a fostei Securităţi
„Totuşi, dacă vorbim de ceea ce unii numesc în România soroşism şi în Statele Unite, şi de lucrurile care s-au întâmplat, nu doreşte oare domnul Vance să facem o dezbatere un pic mai în detaliu despre ce s-a întâmplat în România, sub influenţa tot a unei administraţii americane, numai că democrată?
„Nu vrea domnul Vance să discutăm câte dosare politice s-au făcut în justiţia din România în ultimii ani, sub oblăduirea Ambasadei Statelor Unite, chiar dacă sub un alt regim? Nu vrea domnul Vance să vedem câţi oameni au fost scoşi pe nedrept, achitaţi ulterior, din viaţa politică?”, a declarat Crin Antonescu, la B1TV, joi seară.
În continuare, Antonescu a sugerat că dialogul cu administrația americană nu ar trebui să se limiteze la discuții doar cu figuri politice precum Diana Șoșoacă sau Călin Georgescu, insinuând că astfel de interacțiuni pot transmite un mesaj eronat despre România.
„Ori discutăm aceste lucruri până la capăt, ori ne putem pomeni, aşa, superficial, că mâine-poimâine şi doamna Şoşoacă este declarată suveranistă, campioana libertăţii şi a abolirii cenzurii în România. Ori discutăm toate lucrurile astea serios ori, nu. Dar încă o dată spun, domnul Vance are libertatea şi, desigur, şi puterea să vorbească despre oricine şi despre orice, domnul Musk la fel, nu noi suntem în stare sau nu noi avem de gând să i le ştirbim, dar ce trebuie să facem noi este să facem în aşa fel încât să discute nu doar cu doamna Şoşoacă sau eventual cu domnul Georgescu de la Bucureşti”, a adăugat Antonescu într-o intervenție la B1TV.
Vicepreşedintele american JD Vance a continuat să critice joi anularea alegerilor prezidenţiale din România, reiterându-și poziția într-un discurs susţinut la Conferinţa Acţiunii Politice a Conservatorilor (CPAC). Aceasta nu a fost prima sa declaraţie pe această temă, Vance abordând subiectul şi săptămâna trecută, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen. Criticile sale au stârnit reacţii în România, unde anularea alegerilor a fost considerată un subiect de intensă dezbatere politică.
„Ideea pe care încerc să le-o spun prietenilor noştri europeni – şi cred că sunt prietenii noştri, cred asta. Ştiu că preşedintele Trump crede. Această prietenie se bazează pe valori comune. Nu ai valori comune dacă încarcerezi oameni pentru că spun că ar trebui să ne închidem graniţa. Nu ai valori comune dacă anulezi alegerile pentru că nu-ţi plac rezultatele, şi asta s-a întâmplat în România. Nu ai valori comune dacă ţi-e atât de frică de propriii tăi oameni încât îi reduci la tăcere şi le închizi gura”, a declarat JD Vance, citat de The Hill. „Deci, haideţi să avem valori comune”, a îndemnat el.