Marcel Boloș a transmis că persoanele vulnerabile vor primi acest ajutor de 250 de lei de la stat în cel puţin două tranşe. De asemenea, sub aceeași formă, statul va oferi 125 de lei prin pachete alimentare. De asemenea, minstrul caută soluții pentru a prelungi programul de vouchere pentru energie.
Delegația MIPE, condusă de ministrul Marcel Boloș, a avut în această săptămână o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru a discuta extinderea sprijinului din bani europeni pentru persoanele vulnerabile și pentru educație, dar și viziunea privind implementarea Politicii de Coeziune în viitoarea perioadă de programe, care va începe în 2027.
Astfel, în cadrul discuțiilor cu Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, au fost stabilite două direcții strategice de acțiune.
„O sumă de 1,2 miliarde euro, direcționată către persoanele în dificultate și o educație conectată la piața muncii, reprezintă mai mult decât o simplă finanțare – este un angajament concret pentru viitorul cetățenilor noștri.”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
„Prin aceste măsuri, ne asigurăm că sprijinul ajunge exact acolo unde este cea mai mare nevoie și că sistemul nostru educațional face pași importanți spre modernizare”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Fondurile vor fi asigurate prin realocarea economiilor provenite din execuția financiară a proiectelor.
Sprijinul extins pentru persoanele vulnerabile, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială constă în:
– acordarea, în continuare, un sprijin financiar de 250 lei pentru persoanele vulnerabile, distribuit în minimum două tranșe/an;
– suplimentarea acestui sprijin, prin acordarea de pachete alimentare în valoare de 125 lei, distribuite de 2 ori/ an;
– acordarea de vouchere educaționale de 500 lei pentru aproximativ 600.000 de elevi din medii defavorizate;
– posibilități de continuare a programului de vouchere pentru energie.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a confirmat că statul caută soluții și pentru a finanţa în continuare vouchere de energie. Totodată, în cadrul întâlnirii de la Bruxelles, au fost abordate și alte subiecte.
„Am discutat și despre implementarea programului STEP (Platforma Tehnologii Strategice din Europa) în cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO), pentru care avem deja aprobată relocarea a 600 milioane euro.”, a mai transmis ministrul.