Șeful de la Vatican, Papa Francisc, ar putea renunța la funcție, dacă problemele de sănătate îi vor provoca ”dificultăţi serioase în îndeplinirea serviciului său”.
Anunțul a fost făcut, într-un interviu, de fostul ministru al Culturii de la Vatican, cardinalul Gianfranco Ravasi.
”Dacă ar întâmpina dificultăți serioase în exercitarea serviciului său, va lua o decizie. Firește, va cere sfaturi, însă, în cele din urmă, el va avea ultimul cuvânt, conform propriei conștiințe”, a declarat cardinalul Gianfranco Ravasi, pentru Corriere della Sera.
În același context, cardinalul a subliniat că Papa Francisc are tendința ”de a lupta” și își dorește să rămână în funcție cel puțin până la încheierea Anului Jubiliar al creștinismului.
”Dorința sa cea mai mare este să ducă la bun sfârșit cel puțin Jubileul, anul sfânt dedicat speranței, pe care îl consideră momentul său esențial”, a spus cardinalul Ravasi.
Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, se află în a opta zi de internare la Spitalul Gemelli din Roma, unde este tratat pentru o dublă pneumonie.
Vaticanul a anunțat, joi seară, că starea clinică a Suveranului Pontif ”se ameliorează uşor”.
„Starea clinică a Sfântului Părinte se ameliorează uşor. Nu are febră, iar parametrii lui hemodinamici rămân stabili”, au anunţat reprezentanții Vaticanului.
(sursa foto: Facebook/Vatican News)
Papa Francisc, care se află internat în spital de o săptămână cu diagnosticul de pneumonie bilaterală, nu se află în pericol de moarte, dar nu este încă vindecat, a declarat vineri unul dintre medicii săi, Sergio Alfieri, într-o conferință de presă organizată la spitalul Gemelli din Roma, transmite Reuters.
”Este el în afara oricărui pericol? Nu. Dar întrebarea care se pune este dacă se află în pericol de moarte, iar răspunsul este tot nu”, a declarat Alfieri într-o conferință de presă.
Conform medicului Sergio Alfieri, citat și de DPA, starea medicală a Suveranului Pontif în vârstă de 88 de ani rămâne complexă. El nu a oferit alte detalii, dar a precizat că este important că papa Francisc face progrese în lupta cu boala.
Prin urmare, ”ca măsură de precauție”, chiar dacă nu este conectat la vreun aparat și glumește cu vizitatorii săi, este oportun să rămână în spital ”cel puțin toată săptămâna viitoare”, a adăugat el.
”Dacă îl trimitem înapoi la Santa Marta (numele reședinței sale din Vatican, n.r) va începe să lucreze din nou ca înainte”, a argumentat medicul. Jorge Bergoglio este recunoscut pentru ritmul frenetic în care lucrează, în ciuda vârstei, spre marea nemulțumire a medicilor săi care îi tot spun să încetinească.
Inițial, papa Francisc a fost internat cu diagnosticul de bronșită, dar în urmă cu câteva zile medicii i-au schimbat diagnosticul în pneumonie bilaterală.
În ultimele ore, unii cardinali au vorbit deschis despre posibilitatea unei demisii. Pentru cardinalul italian Gianfranco Ravasi, Francisc ar putea demisiona ”dacă întâmpină dificultăți serioase în îndeplinirea serviciului său”. ”Va avea ultimul cuvânt, în conștiință”, a spus el într-un interviu publicat vineri în cotidianul Il Corriere della Sera.
”Sunt complet încrezător în luciditatea Papei”, a asigurat cardinalul francez Jean-Marc Aveline, arhiepiscop de Marsilia. ”Este liber și (…) dacă consideră că este cel mai bun lucru pentru binele Bisericii, o va face”, a adăugat el, referindu-se la eventualitatea unei demisii.
Aceste declarații vin într-un context de tensiune în jurul papei argentinian: informații false de pe rețelele de socializare raportează moartea lui și voci, în special în cercurile conservatoare americane, se ridică pentru a cere ca ”pagina Bergoglio să fie întoarsă”.
”Pe internet și pe site-urile americane există un puternic curent anti-Bergoglio: chiar dacă nu este niciodată explicit, arată clar o dorință de schimbare care se exprimă și prin știri false”, a mai declarat cardinalul Gianfranco Ravasi, menționând că ”există o polarizare puternică”.
Jorge Bergoglio a reușit să-și depășească problemele de mobilitate din cauza supraponderalității și a durerilor de genunchi folosind un scaun cu rotile. Dar dificultățile sale de respirație, pentru un octogenar căruia i s-a îndepărtat lobul superior al plămânului drept la vârsta de 21 de ani, ridică mai multe întrebări. În mai multe rânduri de la începutul anului, Episcopul Romei a fost nevoit să anuleze întâlniri oficiale și să delege citirea textelor sale, sau chiar să se oprească în mijlocul liturghiei, cu vocea tăiată.