Concedieri la Dacia, se dau 2-14 salarii compensatorii, în funcţie de vechime. Se pot încasa şi 210.000 de lei

Dacia finalizează un program de concedieri voluntare. Sume plătite de ordinul zecilor de mii de euro, pentru angajații cu vechime. Un avantaj în plus rămâne posibilitatea de achiziție a unei mașini Dacia, Renault sau Nissan, cu preț redus, conform contractului colectiv de muncă.
Filip Stan
21 feb. 2025, 21:03
Concedieri la Dacia, se dau 2-14 salarii compensatorii, în funcţie de vechime. Se pot încasa şi 210.000 de lei

Dacia a demarat, la 1 octombrie 2024, un amplu proces de „reorganizare a companiei” care conține un program de concedieri voluntare „avantajos”, după cum se menționează într-o notă internă de informare.

Potrivit acesteia, compania se bazează pe plecările voluntare, angajații fiind recompensați cu sume de până la 40.000 de euro, în funcție de vechimea în fabrică.

Suma minimă acordată angajaților Dacia care sunt de acord cu plecarea voluntară este de 22.000 de lei. Însă, cei care au o vechime mai mare în companie și au boli profesionale pot primi peste 200.000 de lei.

Dacia și-a invitat angajații să plece acasă

În loc să impună plecări obligatorii, compania oferă angajaților posibilitatea de a opta pentru plecări voluntare, în schimbul unor pachete compensatorii generoase. Această mișcare vine în contextul schimbărilor tehnologice și organizaționale majore care au loc la uzina din România.

Constructorul de la Mioveni urmează să se despartă de o altă serie de angajați. Mai în glumă, mai în serios, muncitorii au numit programul de plecări voluntare „Programul Rabla pentru angajați”, în condițiile în care cei plecați vor fi înlocuiți cu roboți.

DOCUMENT Sebastian Burduja, anunţul aşteptat de toţi românii. Cum vor arăta facturile la gaze şi curent electric din aprilie, OUG publicată de Ministerul Energiei

Pe surse, de la 1 martie a.c., la Dacia urmează un alt val de concedieri voluntare. Angajații care sunt acceptați în program vor primi primele de concediere odată cu lichidarea. Conform Contractului Colectiv de Muncă, cea mai mică sumă este acordată salariaților care au până la doi ani vechime, respectiv 22.000 de lei.

Concediere individuală
„(4) Concedierea individuală din inițiativa angajatorului pentru motive neimputabile salariatului va fi precedată de o perioadă de preaviz de 20 de zile lucrătoare;

(1) În cazul concedierii colective sau individuale din motive neimputabile salariatului (salariaților), ca urmare a restrângerii sau desființării de activități, precum și restructurării, salariații în cauză vor beneficia de plăți compensatorii acordate în funcție de vechimea în platforma Dacia, astfel:

  • până la 2 ani vechime – 2 salarii;
    între 2 ani și 4 ani vechime – 5 salarii;
    între 4 ani și 8 ani vechime – 9 salarii;
    între 8 ani și 12 ani vechime – 11 salarii;
    între 12 ani și 16 ani vechime – 13 salarii;
    peste 16 ani vechime – 14 salarii

Conform informării transmise angajaților Automobile Dacia, cea mai mică sumă este acordată persoanelor care au până la doi ani vechime, respectiv 22.000 de lei. Între 2 și 4 ani vechime, suma va fi de 55.000 lei, între 4 și 8 ani – 98.000 de lei, iar între 8 și 12 ani, 120.000 de lei. Cele mai bine răsplătite categeorii vor fi cele ale angajaților care au între 12 și 16 ani vechime, care vor primi 150.000 de lei, adică aproximativ 30.000 de euro, și salariații cu peste 16 ani, care vor primi 185.000 de lei.

Vor exista și sume mai mari, în cazul angajaților care sunt înregistrați cu boli profesionale sau accidente de muncă, în cazul lor prima fiind de 210.000 de lei, indiferent de vechime. De asemenea, angajații cu recomndări medicale de schimbare a locului de muncă sau situații de acest gen, prima va fi de 195.000 de lei, indiferent de vechime, iar pentru cei care cumulează aceste condiții prima va fi de 210.000 lei.

Un avantaj în plus rămâne posibilitatea de achiziție a unei mașini Dacia, Renault sau Nissan, cu preț redus, conform contractului colectiv de muncă.

Dacia recomandă înscrierea în programul de plecări voluntare pentru cei din secțiile în care se pregătesc reduceri sau întreruperi de activitate, finalizări de proiecte, automatizări, robotizări, digitalizări, alte modificări de structuri sau de posturi.

Fabrica de la 11 km de București care oferă salarii de 12.000 de lei caută angajați. Se oferă transport și asigurare medicală privată

Plata compensatorie reprezintă o sumă neimpozabilă netă a cărei cuantum este egal cu salariul mediu net pe unitate realizat ca medie lunară a ultimelor trei luni anterioare încetării raporturilor de muncă.

Salariul mediu net pe societate (ADSA) rezultă prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii corespunzător perioadei respective din care se scade impozitul aferent acestora la numărul mediu de salariați din perioada respectivă”, este prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Legea pentru șoferi începători pe care mulți nu o o respectă. Riscul de accidente este mult mai mare
Capital.ro
Cine se află în spatele lui Călin Georgescu. Anunțul momentului: Un personaj foarte important, foarte influent
Playtech.ro
Ce faci dacă găseşti bani rămași în fanta bancomatului. Unii profită din plin de...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Se retrag SUA din România? Expert de la Washington: „Guvernul trebuie să prezinte planuri de apărare și pentru acest scenariu”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Zilele în care va ninge viscolit în luna martie. Surprize mari și în aprilie și mai
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Cum a apărut Sabrina la înmormântarea lui Andrei Perneș, fostul ei soț. E sfâșiată de durere! Nici nu o vei recunoaște
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. A primit azi singurul document de care mai avea nevoie. E oficial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Zelenski nu semnează acordul cu SUA pentru mineralele strategice
MediaFlux
Reguli pentru cei care STAU la bloc. Se pot da AMENZI de 100.000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară