ALEGERI GERMANIA 2025. Un sondaj realizat de institutul Forsa indică faptul că 22% din alegătorii germani deocamdată nu s-au hotărât pentru ce partid să voteze, în timp ce într-un sondaj YouGov proporția este de 20%.
Însă, toate creditează cu prima șansă blocul conservator format din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și aliatul său bavarez tradițional, uniunea creștin-Socială (CSU). Unii lideri străini au început deja să trateze pe președintele CDU, Friedrich Merz, ca pe un ”cancelar în așteptare”, el fiind favorit la postul de șef al guvernului federal.
ALEGERI GERMANIA 2025. Cel mai recent sondaj Forsa, realizat pentru posturile private de televiziune RTL și ntv, arată că blocul conservator ar obține 29% din voturi, la opt procentuale de ”Alternativa pentru Germania” (AfD, formațiune de dreapta radicală.
Pe poziția a treia s-ar plasa Partidul Social-Democrat (SPD), al cancelarului în exercițiu Olaf Scholz, cu 15% din preferințele electoratului german. Scholz are prevăzut pentru vineri seară un ultim miting electoral, în orașul Dortmund (vest), sperând într-un miracol în ziua alegerilor. Dortmund este cel mai mare oraș din bazinul industrial Ruhr, zonă de unde în mod tradițional provin multe voturi pentru social-democrați.
Verzii germani sunt creditați cu 13%, Stânga cu 8%, în timp ce liberalii (FDP) cu 5% din sufragii.
În aceste condiții, este foarte probabil că Merz va fi nevoit să formeze o coaliție fie cu SPD și Verzii, fie cu social-democrații și liberalii, potrivit sondajelor.
ALEGERI GERMANIA 2025. Negocierile pentru formarea unei coaliții guvernamentale ar putea dura mai mult, ceea ce va face ca Scholz să aibă un rol de premier interimar, care însă nu va putea lua decizii majore cu privire la viitorul celei mai mari economii din Europa.
Viitoarea coaliție s-ar putea dovedi lipsită de coeziune și ar putea întâmpina dificultăți în a guverna. Olaf Scholz a fost primul care a condus o coaliție tripartită în ultimele decenii, însă asemenea coaliții ar putea deveni mai frecvente dată fiind ascensiunea AfD.
Pe de altă parte, Ministerul de Interne german a avertizat vineri în legătură cu o operațiune rusă de dezinformare al cărei scop este influențarea campaniei electorale dinaintea alegerilor federale cu video-uri false răspândite pe social media în orașele Hamburg și Leipzig.
Ministerul a anunțat că există indicii conform cărora campania are legătură cu operațiunea de influențare pro-rusă numită ‘Storm-1516’, observată în alegerile prezidențiale din SUA de anul trecut și care a fost anchetată de autoritățile americane.
Mai multe agenții de securitate din Leipzig și Hamburg au identificat multiple pseudo-website-uri de presă și conturi de social media ca parte a rețelei ”Storm-1516”, ceea ce a sporit temerile privitoare la interferența rusă în procesele democratice. Rețeaua ‘Storm-1516’ răspândește conținut fals prin social media și pe propriile website-uri, folosind relatări senzaționaliste pentru a-și maximiza amplitudinea, a menționat Ministerul de Interne german.
Într-o primă fază, rețeaua creează conturi de social media neautentice și pseudo-website-uri pe care inițial le alimentează cu conținut pro-rus, înainte de a le activa pentru diseminare.
”Municipalitatea examinează în prezent ce măsuri juridice pot fi luate ca rezultat al acestor video-uri”, au indicat autoritățile din Leipzig într-un comunicat.
Experți din cadrul Fundației Robert Bosch au anunțat joi că peste 700 de conturi false de social media au apărut în ultima săptămână a campaniei electorale din Germania, promovând retorici pro-ruse și demonizându-l pe favoriutul la funcția de cancelar, conservatorul Friedrich Merz.