Postul Paștelui 2025. Înainte de a începe acest post, există o tradiție importantă numită „Lăsatul Secului”. Aceasta marchează ultima zi în care este permisă consumarea de alimente de dulce și are rolul de a-i ajuta pe credincioși să se pregătească pentru rigorile Postului Paștelui.
„Lăsata Secului” este o practică religioasă ce se desfășoară cu o săptămână înainte de începutul postului, iar în 2025, aceasta va avea loc pe 23 februarie. În această zi, credincioșii vor mânca pentru ultima dată, până la Paște, preparate pe bază de carne.
Totodată, în săptămâna respectivă, se permit alimente dulci din lapte, ouă și brânză.
Din 2 martie, se lasă sec de brânză, iar la 3 martie începe efectiv Postul Paștelui, care va dura până pe 19 aprilie 2025.
In calendarul ortodox, Postul Sfintelor Pasti incepe anul acesta pe 3 martie. Este cel mai aspru si cel mai lung dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe.
Mentionam ca in primele trei secole, durata si modul postirii nu erau uniforme peste tot.
Abia la sfarsitul secolului al III-lea, Postul Mare va fi impartit in doua perioade distincte, cu denumirile: „Postul Paresimilor” (Patruzecimii) sau postul prepascal, care tinea pana in Duminica Floriilor si „Postul Pastilor” sau postul pascal, care tinea o saptamana, adica din Duminica Floriilor pana in Duminica Invierii. Dupa uniformizarea datei Sfintelor Pasti, stabilita la Sinodul I Ecumenic (Niceea, 325), Biserica de Rasarit va adopta definitiv vechea practica antiohiana a postului de sapte saptamani, potrivit calendarortodox.ro.
Citește și Vacanță Paște 2025. Elevii vor avea mai puține zile libere anul acesta