În topul celor mai dăunătoare obiceiuri se află consumul excesiv de zahăr, despre care Dr. Ciurea spune că reprezintă un factor major de risc pentru sănătatea creierului.
„Primul obiecei nesănătos este zahărul. Clar! Primul este acesta. Pentru că lovește peste tot și în special produce o boală necruțătoare, cea care papă pe interior organismul, așa ca o omidă este și diabetul.”
Zahărul lovește organismul din toate părțile, având un impact direct asupra creierului, ochilor, auzului și chiar a arterelor. Este asociat cu diabetul, o boală devastatoare care afectează întregul corp, a explicat specialistul.
Potrivit acestuia, zahărul este unul dintre cele mai periculoase elemente din alimentația zilnică, fiind responsabil pentru o serie de afecțiuni care pot duce la scăderea funcțiilor cognitive.
Următorul obicei dăunător este stresul cronic, care face ravagii în viața modernă. Dr. Ciurea subliniază că stresul constant, cauzat de supraîncărcarea cu sarcini, apelurile telefonice nesfârșite și presiunea zilnică, este extrem de dăunător pentru creier.
„Al doilea element consider că este stresul, care în ziua de azi, în societatea noastră e foarte penetrant, dovadă de dimineață și până seară trăim într-o stare de stres.”
Stresul ne afectează în mod continuu, iar impactul său asupra creierului este unul devastator. Este important să învățăm să gestionăm mai bine aceste provocări, să prioritizăm și să ne oferim momente de relaxare, a adăugat medicul.
„Lasă-le, la finalul zilei răspunzi, ai priorități, arde sau nu arde, și atunci poți treptat să diferențiezi impulsurile și solicitările.”
În final, Dr. Ciurea atrage atenția asupra pericolelor fumatului, care poate cauza leziuni ireversibile creierului.
Fumatul este extrem de periculos, deoarece afectează vasele de sânge și provoacă ischemie cerebrală. Persoanele care fumează intens pot dezvolta fenomene de atrofie cerebrală, iar creierul lor suferă la nivel structural, a explicat Dr. Ciurea.
„Al treilea cred că este tutunul. Este foarte nesănătos. Închide vasele, produce această stare de ischemie în totalitatea creierului. Afectează și ochii și creierul în totalitate.
În concluzie, pentru a menține sănătatea creierului, Dr. Ciurea recomandă, printre altele, evitarea zahărului, reducerea stresului și renunțarea la fumat, punând accent pe un stil de viață echilibrat și o alimentație sănătoasă, avertizează jurnaliștii de la gandul.ro