O parte dintre protestatari au scandat lozinci precum „Afară nazistii!”, în timp ce contramanifestanții strigau „AfD”. Starea de spirit era tensionată, potrivit rapoartelor de la fața locului. „Luptăm pentru o lume cu diversitate și fără fascism”, a spus o vorbitoare a „Alianței împotriva dreptei” la miting.
Manifestanții au afișat pancarte cu mesaje precum „Afară Weidel!” sau „Istoria se repetă dacă nu înveți din ea”, scrie welt.de. Protestul s-a organizat în orașul Einsiedeln, din Elveția, unde locuiește candidata la funcția de cancelar al Germaniei.
Pentru contramanifestație nu s-a acordat autorizație. Autoritățile din Einsiedeln, un oraș cu aproximativ 10.000 de locuitori, au motivat refuzul prin lipsa de spațiu, după cum a declarat Patrick Schönbächler, secretarul localității, într-un interviu.
Alice Weidel locuiește în Einsiedeln din 2018 împreună cu soția sa și cei doi fii ai lor. Politiciana AfD spune că petrece o parte din timp acolo. Probabil că acest weekend nu se va afla în Elveția din cauza alegerilor care urmează în Germania.
Înainte de demonstrație, a existat deja o campanie pe baza unor scrisori are o criticau pe Weidel. La birou sosise și o scrisoare deschisă către lidera AfD, împreună cu un fals „bilet de întoarcere”. În ea, Weidel a fost rugată să părăsească Elveția.
O acțiune similară avusese loc recent, în sudul Germaniei. La Karlsruhe, asociația regională a AfD i-a vizat pe aceia considerați de aceasta drept „imigranți ilegali” și a distribuit 30.000 de așa-numite „bilete de deportare”, în cutiile poștale.
Lidera AfD, Alice Weidel, conform informațiilor furnizate de ntv și „Stern”, și-a trimis deja documentele de vot pentru alegerile din Bundestag din 2025. Candidata AfD pentru funcția de cancelar a renunțat la votul în secția de votare și a ales să voteze prin corespondență.
„Doamna Weidel a fost nevoită să opteze pentru votul prin corespondență, deoarece va discuta astăzi, mult înainte de primele prognoze, cu echipa sa din Berlin, iar distanța dintre Überlingen, de la lacul Constance, și capitală este foarte mare”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Alice Weidel.
Și alți candidați de top și-au trimis votul prin corespondență. Însă decizia lui Weidel este remarcabilă din două motive.
În primul rând, prin aceasta, Weidel ignoră afirmațiile copreședintelui său de partid, Tino Chrupalla, care ridică mereu semne de întrebare despre votul prin corespondență. Chrupalla a cerut chiar în septembrie, după alegerile din Sachsen, ca „votul prin corespondență să fie interzis din nou.”
Liderul AfD a pus la îndoială păstrarea în siguranță a documentelor de vot și a sugerat că ar putea exista influențe asupra completării buletinului de vot. „A fost inițiat doar ca o excepție în Republica Federală Germania și nu ar trebui să devină o regulă”, a spus Chrupalla. Weidel pare să nu fie deranjată de acest lucru.
Spre deosebire de ceea ce susține Chrupalla, nu există dovezi că ar fi existat vreo manipulare a votului prin corespondență în alegerile regionale din estul Germaniei care ar fi afectat AfD sau alte partide de dreapta.
Conform Parchetului General din Dresda, au fost manipulate 126 de buletine de vot prin corespondență în favoarea partidului extremist de dreapta „Freie Sachsen”.
Să semeni îndoieli despre votul prin corespondență nu este doar un instrument al populismului de dreapta din Germania pentru a pune sub semnul întrebării rezultatul alegerilor.
În Austria, FPÖ, partidul de dreapta-populist, a încurajat de asemenea alegătorii să voteze doar în secțiile de votare. În SUA, Donald Trump a răspândit îndoieli majore cu privire la securitatea votului prin corespondență în campania electorală din 2020.
Faptul că Weidel își trimite votul prin corespondență, și nu în circumscripția sa, din Bodensee, va genera probabil noi discuții în partidul său despre locul ei de rezidență.
Weidel locuiește cu partenera sa și cei doi copii în Einsiedeln, Elveția. Locul ei de muncă este Berlin. Este înregistrată cu acte în comuna Überlingen de pe lacul Constance.
O echipă de cameramani ZDF a întâlnit-o pe Weidel și i-a pus întrebarea cât de des a dormit acolo anul trecut. „Oh, foarte, foarte, foarte des”, a răspuns Weidel. A mai spus: „Überlingen este și casa mea.” A vorbit despre ea ca „reședința principală”. După aceea, a întrerupt intervievul vizibil enervată. „Acum nu mai am chef”, a spus ea.
Weidel nu are birou de circumscripție în Überlingen. Ea justifică acest lucru prin faptul că, din cauza teama de atacuri asupra AfD, nimeni nu ar vrea să închirieze spații de birouri.
Chiar și la anunțarea candidaturii sale pentru funcția de cancelar, Weidel a fost întrebată despre locuința sa.
La întrebarea cum se potrivește viața sa din Elveția cu sloganul campaniei sal electorale „Timp pentru Germania”, ea a răspuns într-un mod defensiv, în decembrie. „Am două reședințe, poate am și mai multe. Alți politicieni au și ei”, i-a spus ea celui care o întreba.
În cadrul emisiunii „Quadrell” de la RTL, ntv și „Stern”, moderatorul Günther Jauch a continuat să insiste asupra întrebării despre reședință. Weidel a rămas la versiunea sa: soția ei are reședința în Elveția, ea însăși este înregistrată în Germania și are reședința acolo.
„De altfel, soția mea și copiii sunt și ei acolo”, a adăugat ea. Ulterior, Jauch a întrebat dacă Weidel plătește taxe în Germania pentru toate veniturile sale. „Desigur, trebuie să o fac”, a răspuns lidera AfD. În Elveția nu plătește taxe.
Citește și: Alegeri în Germania 2025. Cine sunt favoriții în sondaje