Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut luni primarilor, la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, să îi facă lui Crin Antonescu campanie la prezidențiale.
„Știm cu toții ce s-a întâmplat anul trecut (…) Cred că în primul rând am greșit eu, am încercat să transmit ceea ce fac ca premier crezând că acela e profilul de viitor președinte al României, am greșit. Azi aveți în fața dvs un om care cu adevărat are profilul de președinte al României, eu aveam profilul de premier. Știu surpriza pe care ați avut-o când v-ați uitat la turul 1 al alegerilor prezidențiale, mai ales în zona rurală și ați văzut o diferență imensă între ceea ce vorbeați dvs cu cetățenii și votul.
Vreau să vă spun că de data aceasta nu mai trebuie să fiți pasivi, de data asta trebuie să mergeți la oameni și să le explicați adevărul, adevărul este că dacă nu continuăm pe linia actuală, România intră într-o aventură care ar avea costuri asupra familiilor noastre, asupra copiilor noștri și asupra nepoților noștri. Indiferent dacă unii dintre cetățenii pe care îi reprezentați au altă părere, avem datoria să le explicăm și să le spunem adevărul (…) adevărul este că nu avem altă soluție în acest moment pentru funcția de președinte al României decât Crin Antonescu, o spun ca un om politic trecut prin multe”, a declarat Ciolacu.
„Nu putem întotdeauna să ne facem că nu se întâmplă nimic în lume şi să ne facem că nu avem eficienţa pe care ne-o dorim. Nu se poate să avem în continuare un sistem de digitalizare fiecare de capul lui, un sistem de digitalizare care nu este interconectat cu sistemul de digitalizare central”, a mai spus Ciolacu.
Potrivit lui, „( n.r. „acestea”) sunt lucruri care nu reprezintă costuri. Sunt lucruri care pot fi făcute decât printr-o voinţă politică şi administrativă. Sunt lucruri care ar trebui să ne unească. Sunt lucruri care ar trebui să ne dea puterea de a merge înainte”.
El a promis că va veni în faţa cetăţenilor „nu numai cu speech-uri”, „cerinţe” sau „prezentări”: „Vom veni şi vom sta aplicat cu reprezentanţii dumneavoastră în ceea ce priveşte reformele sistemului bugetar şi reforma sistemului administrativ”.
Premierul a precizat, de asemenea, că nimeni nu va lua o decizie în Guvern sau în coaliţia de guvernare până „când nu vom decide împreună că aceea ce este calea cea mai bună”.
El este de părere că „nu mai putem să aşteptăm să ne rezolve alţii lucrurile”. Premierul a mai spus, de asemenea, că, „indiferent de costuri şi oricum sunt suficiente lucruri care ni se reproşează, şi adevăruri şi neadevăruri, eu nu voi sta pasiv”.
„Indiferent de cost”, a mai punctat el, adăugând că „România trebuie să se dezvolte. Iar noi avem datoria de a ne uni şi dea dezvolta această ţară”.
Consiliul Politic Național al PSD se reunește luni, de la ora 11:00, la Vila Lac, subiectul principal de discuție fiind reducerea numărului de secretari de stat din Guvern și restructurarea aparatului bugetar.
Potrivit unor surse social-democrate, este posibil ca în ședința PSD să se stabilească numele noilor secretari de stat din partea partidului, care vor fi numiți ca urmare a restructurării aparatului bugetar.
În ședința PSD ar urma să se discute și despre apropiata campanie electorală, în condițiile în care Alianța electorală ”România Înainte”, formată din PSD, PNL și UDMR, a fost înregistrată oficial la Biroul Electoral Central, iar partidele din alianță au început să strângă semnături pentru candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, după o ședință a Asociației Comunelor, despre opiniile divergente ale europenilor și noii administrații Donald Trump despre încheierea războiului în Ucraina, că România ar face o „greșeală imensă” dacă s-ar poziționa de partea Statelor Unite sau de partea UE.
„Va fi o întâlnire și azi, un punct de vedere să vedem abordarea privind reconstrucția Ucrainei. Am spus-o și o să o mai spun, nu putem vorbi despre o pace durabilă fără implicarea SUA. Este normal să fie o poziționare între SUA și Europa, pentru că face parte dintr-un mecanism. Sunt ferm convins că vom vedea în perioada următoare că abordările sunt comune. Sunt două rezoluții propuse, una a SUA și una pe care o să o propună UE. România va trebui să susțină ambele rezoluții pentru că spun același lucru. Suntem într-un moment de repoziționări, de negocieri și a lua partea unora sau altora este o greșeală de abordare a politicii externe a României (…) Nu trebuie să alegem între Uniunea Europeană și SUA, este o greșeală imensă de abordare. România nu se poate dezvolta fără fonduri europene și fără UE, am dat 30 de miliarde și am primit 100 de miliarde, iar nu putem vorbi de securitatea României fără parteneriatul strategic cu Statele Unite”